Posted on

Tudi sam Wales skriva kar nekaj lepot, kjer se zagotovo izplača ustaviti in preživeti nekaj časa za raziskovanje. Ena izmed teh lepot je tudi Nacionalni park Pembrokeshire, ki se nahaja na obali zahodnega Walesa in je nam ostal v čudovitem spominu. Ponuja kar nekaj naravnih znamenitosti, kjer vam bo zastal dih in boste lepote samo občudovali. Ampak več o tem kaj videti tukaj tudi v nadaljevanju. Vam pa priporočam, da se podaste sem, saj vam ne bo žal. Pripravite se na veliko hoje, saj boste le tako odkrili skrite in čudovite kotičke tega dela Walesa.

Nacionalni park Pembrokeshire
St. Non´s cliffs

INFORMACIJE

Nacionalni park Pembrokeshire velja za park in obalo polno čudes. In temu je res tako, o tem se lahko prepričate tudi sami. Po celotnem parku se nahaja več kot 600 kilometrov pohodniških poti, ki jih lahko brez problema prehodite tudi z otroci. Poti nudijo veliko občudovanja narave. Je pa hkrati to eden izmed manjših nacionalnih parkov v Veliki Britaniji.

Green bridge

V nacionalnem parku je možno najti veliko plaž, ki s svojo lepoto kar vabijo na kopanje. Ampak naj vas sinje modra barva vode ne zavede, morje je mrzlo. Kopanje je samo za najbolj pogumne. Je pa najboljši način, da odkrijete vse te plaže, da se na pot odpravite peš. Nacionalni park Pembrokeshire ima namreč veliko urejenih parkirišč, od koder potem vodijo poti na vse strani.

Nacionalni park Pembrokeshire
V vasici Porthgain

KAJ SMO SAMI OBISKALI V NACIONALNEM PARKU?

Fishguard fort

Utrdba je bila zgrajena leta 1781 in je takrat imela kar 9 topov. Danes je od celotne utrdbe ostalo le nekaj ruševin in štirje topovi. Je pa utrdba bila ena redka obrambna črta med drugo svetovno vojno. Do utrdbe je od parkirišča nekje 5 minut hoje. Parkirišče je brezplačno, pot pa nezahtevna in primerna za vsakega. Zraven utrdbe vas pričakajo tudi razgledi na morje in mestece Fishguard. Pri nas je bilo malce megleno in oblačno vreme, ampak nič za to. Če ste v bližini se tukaj splača ustaviti in se do utrdbe tudi sprehoditi.

Strumble head lighthouse

Tukaj naj že na začetku opozorim, svetilnik je v zasebni lasti in ogled od blizu sploh ni možen. Vseeno je pa tukaj lepo, vsaj ob lepem vremenu se izplača malo sprehoditi nad klifi in opazovati čudovite razglede. Ker je ob našem obisku zelo pihalo, smo se sprehodili na kratko, na hitro poslikali in odšli dalje. Velja pa območje za polotok, čeprav tehnično gledano to sploh ni.

Porthgain

Manjša vasica, od koder se začne pohod po klifih. Sami smo izbrali desno pot in odšli do Porthgain East. Odšli smo vse do koordinat 51.9489018, -5.1699344. Tukaj smo se potem obrnili in odšli po isti poti nazaj do avta. Vi lahko greste še dalje, vse do vasice Trefin, če tako hočete. Je pa od vasice Porthgain možno iti tudi v levo stran, kjer pridete vse do tako imenovane Modre lagune (Blue lagoon). Mi smo se do omenjene lokacije odpeljali z avtom. Parkirišče v Porthgain-u je brezplačno. Tukajšnji klifi so nam pa vzeli dih in smo jih samo občudovali. Seveda vedno bodite previdni, saj vam lahko kar hitro zdrsne čez, tega pa zagotovo nihče noče.

Blue lagoon- Abereiddy beach

Nad plažo Abereiddy se nahaja tako imenovana modra laguna. Možno je parkirati kar pred plažo, kjer celodnevni parking pride 4 funte. Od parkirišča in do lagune je par minut hoje, tam pa vas pričakajo čudoviti razgledi na laguno oziroma res prelep bazen, z zeleno-modro barvo. Možno je tudi skakati notri, ampak najboljše kar z izkušenimi vodiči, ki vedo kako varno skočiti notri, brez da se poškodujete. Mislim, da bo ta divja pokrajina tukaj, očarala tudi vas.

St. Non´s cliffs

Klifov tukaj zagotovo ne zmanjka in vsaki so lepši in bolj mogočni od prejšnjih. Parkira se pri kapelici, potem pa lahko greste levo ali desno. Sami smo se od parkirišča podali desno in ni nam bilo žal. Prelepi razgledi, sinje modro morje in klifi, ki so naredili velik vtis na nas. Sami smo odšli vse do začetka kampa Porthclais. Ne bom na dolgo in široko pisala, naj slike povedo svoje o teh lepotah, ki se tukaj skrivajo.

Gateholm island

Najprej se je potrebno zapeljati na parkirišče za Marloes Sands. To je ena prelepa in dolga peščena plaža, kjer se lahko tudi kopate. Ampak, ko pridete do plaže, je potrebno zaviti desno. Pot se najprej vzpenja in že takoj na začetku vas pričakajo prečudoviti razgledi na plažo. Na omenjen otok ne morete, ampak si ga lahko vseeno ogledate in sprehodite do njega. Razgledi med potjo so zagotovljeni.

Green bridge

Mislim, da pa nas je to najbolj navdušilo. Tukaj so klifi res mogočni, skala pa dejansko tvori nek most. Tukaj je živalska pestrost res velika. V vodi lahko opazite tjulne, na skalah pa ptice, ki gnezdijo. Zraven pa še razgled na mogočno in prelepo morje. Če se odpravite dovolj zgodaj, boste tukaj zagotovo sami, kot smo bili mi. Skozi dan je lahko parkirišče nabito polno. Kakorkoli že pa je to must see destinacija, če boste kdaj obiskali Nacionalni park Pembrokeshire. Čisto zraven je vojaško strelišče, zato boste videli tudi veliko opozoril.

Saint Goven´s chapel

Kapelica je prav posebna, saj je bila zgrajena v skali. Bila je zgrajena že v 13. stoletju in je danes prav lepo ohranjena. Zgoraj je brezplačno parkirišče in do kapele je potrebno prehoditi nekaj stopnic. Stopnic je vse skupaj 52 in dol sploh ni težave. Gor se boste lepo nasopihali, ampak nič hudega. Lokacijo so uporabili tudi za snemanje ene epizode serije His Dark Materials. Sama serije nisem gledala, mogoče jo je pa kdo od vas. Zraven kapelice si poglejte še razglede na vrhu hriba.

Nacionalni park Pembrokeshire je zagotovo vreden ogleda. Skriva veliko naravnih lepot in le te so tudi brezplačne. Nekje boste morali plačati samo za parkirišče, je pa tudi to velikokrat kar brezplačno. Če vam morje ni premrzlo ne boste težko našli mesta, kjer lahko tudi plavate in uživate na prečudovitih peščenih plažah. Morje je čisto, med našim obiskom je pa najvišja temperatura bila 13 stopinj. Dodajte nacionalni park na svoj travel bucket list in ga tudi vi obiščite in raziščite. Nas je popolnoma očaral in nam ostal v lepem spominu. Sami smo spali kar na divje, lokacijo spanja pa poiskali kar na Park4nigh aplikaciji. Pazite le, da ne spite na njihovih uradnih parkiriščih, saj je tam prepovedano. Drugače pa je tudi veliko kampov in apartmajev, kjer lahko prespite. Nacionalni park smo raziskovali en dan in pol, brez problema pa bi se še kaj našlo in bi tako v Nacionalnem parku Pembrokeshire ostali več dni.