Posted on

Kdor še ni obiskal Škotske, zagotovo še ni slišal za cesto NC500, no mogoče se pa motim in veste kaj je. Pa bomo začeli lepo na začetku. Vsi smo bolj ali manj že slišali v Ameriki za Route 66, ta cesta je vsem bolj ali manj znana. Tudi jaz si nisem predstavljala, da nekaj podobnega lahko najdeš v Škotski, čeprav sem kar ogromno vedela o njej. O tej cesti me je bolj podučila mama, saj je ona bila tista, ki jo je raziskala in našla na spletu. Ko jo je nekaj krat omenila, sem se tudi jaz podala na splet in tudi malo o NC500 prebrala. Vseeno kje se boste po Škotski potepali, boste zavili na to cesto, saj je to lahko rečem glavna cesta, ki poteka lepo ob obali Škotske, v krogu.

nc500

Osnovne informacije

Celotna pot je dolga 516 milj in se začne v mestu Inverness in tudi tukaj se konča. Pot je lepo označena, saj vas obcestne table lepo opozarjajo na cesto North Coast 500 oziroma krajše NC500. Lahko rečem, da je to obalna pot, kjer vas spremljajo peščene plaže, razgibane gore (pokrite s praprotom), ribiške vasi, do katerih morate malo skreniti iz poti ter drugi skriti dragulji, ki se skrivajo po sami Škotski. Celotna pot za vami pusti nepozabno izkušnjo z bogatimi znamenitostmi.  Na tej poti ne manjka aktivnosti, kot so pohodništvo, kolesarstvo, kajakaštvo, ribolov in še bi lahko naštevala. Naužili se boste svežega zraka, razgledi vam bodo jemali dih.

Nekje ob poti

V nadaljevanju bom opisala NC500, kako smo jo doživeli mi in kaj smo vse med potjo obiskali. Najboljši je opis, ki ga sam doživiš, da si drugi lahko mogoče lažje predstavljajo. Mi smo vstopili oziroma se zapeljali na cesto NC500 dne 11.6.2023, ko smo zapuščali Urquhart castle. Mimo mesta Inverness smo se samo zapeljali, saj nam mestu ni bilo v interesu za obiskati. Spomnim se, ko smo zavili na sam most, nas je tudi tabla lepo opozorila, da sedaj pa smo na tej znameniti cesti, ki smo jo kar z veseljem pričakovali.

Razgledi med vožnjo po NC500 ne razočarajo

Saj nismo vedeli kaj nas pravzaprav čaka. Nekje sva z mamo samo prebrale, da moraš biti pazljiv na tej cesti, da je lahko kar nevarna. Da vas že v naprej opozorim, da nismo dobili takšnega občutka, ampak o tem kasneje. Je pa res, če hočeš videti kakšno lepo znamenitost, moraš skreniti iz te ceste, na tako rečeno stransko cesto.  Mi smo se po tej cesti zadrževali kar 10 dni, saj smo imeli za videti kar precej lepot, ki se skrivajo po Škotski. No pa začnimo kaj smo vse videli, oziroma na katerih lokacijah smo se ustavljali. Opisi znamenitosti bodo kratki.

KAJ OBISKATI?

Beauly priory

Če imate radi zgodovino in stare ruševine, je ta razpadajoča cerkev sigurno lahko na vašem seznamu. Zgrajena nekje leta 1230, danes počasi propada.

Fyrish Monument

Lahko rečem čuden ali fantastičen spomenik na vrhu hriba, kjer vas obdajajo čudoviti razgledi na severno morje. Pot je lahka, saj vas med samimi borovnicami pripelje do vrha v dobri eni uri.

Mermaid of the North

Če imate radi legende o morskih deklicah, je ta skulptura zagotovo tudi za vas. Mogoče je malo dlje od same ceste, ampak se splača ustaviti tudi tukaj.

nc500

Dunrobin castle

O samem gradu si lahko preberete tudi na: https://potuj-z-nami.si/historic-houses/.

Cairn Liath

Sama znamenitost se nahaja ob cesti, kaj točno pomeni ne bi znala povedati. Ampak mi smo ob takih zadevah uživali.

Whaligoe Steps

Že ime pove, da se gre za stopnice. Prehodit morate kar nekaj stopnic, ki vas pripeljejo do prelepih razgledov. Zato se ne rabite ustrašit stopnic, lepo počasi, ker trud je na koncu poplačan z razgledi.

Castle of old Wick

Spet en grad oziroma ruševine. Do samih ruševin ni mogoče zaradi varnosti. Lahko pa naredite zelo lep sprehod do ograje in še malo naprej, kjer vam se odpre razgled na morje ter klife, ki te tukaj navdušujejo.

Castle Sinclair Girnigoe

Meni en od lepših gradov oziroma ruševin, ki so še ostale. Kratek sprehod od samega parkirišča in pot vas pripelje do gradu, kjer se lahko začne raziskovanje. Klifi, ki ga obdajajo vas bodo prav tako navdušili.

Old Keiss castle

Gradov oziroma ruševin je ogromno po Škotski. Kdor ruševine obožuje, naj se ustavi tudi tukaj. Nič ni tik ob cesti, malo morate raztegniti noge in se do tja sprehoditi. Navadno se je potrebno sprehoditi po pašnikih, kjer vas spremljajo ovce. Tudi tukaj je ograja ob ruševinah, ker se vse skupaj že pogreza v samo morje.

Duncansby Stacks

Skoraj ste na severu otoka oziroma Velike Britanije. Od samega parkirišča se do teh lepot sprehodite ob pašnikih, kjer imate prelepe razglede. No mi smo imeli precej megle, ampak nas ni ovirala in smo vztrajali, čeprav razgledov nismo imeli.

John o groats Signpost

Tu je nekako sever Velike Britanije, čeprav je prava severna točka čist druga lokacija (ampak zaradi popolne zapore ceste, do prave točke sami nismo mogli iti). Tukaj se vsi fotografirajo in so navdušeni, da jim je uspelo. Tudi mi smo bili tukaj navdušeni, saj se je do sem pripeljejo zelo malo Slovencev s svojim avtom direktno iz Slovenije, zato še je bilo to navdušenje bolj na vrhuncu.

nc500

Peedie Sands

Plaža, ki je ena od najlepših, saj misliš, da si prišel na Maldive. Res, da je do plaže kar nekaj minut hoje, čez hrib, se pa splača namučiti. Ne pozabite kopalk v avtu, saj se vam nazaj ne bo dalo iti. Morate pa vedeti, da je morje kar mrzlo, nekje 13 stopinj ima. Če boste imeli srečo, boste videli tudi slap na sami plaži.

Clett Rock

Parkirate v samem pristanišču ter se mimo svetilnika sprehodite po poti. Po poti vas spremljajo ovce ter čudoviti razgledi na samo morje ter trajekte, ki tukaj vozijo na različne otoke. Sprehod je res fantastičen ter razgledi na klife, ki vas na koncu očarajo. Destinacija pa ni niti zelo obiskana in znana.

St Marys Chapel

Ruševine kapelice, ostanki zgodovine lahko rečem. Nato se po poti podate naprej, proti klifom oziroma morja, ki vas bo navdušil in ostali boste odprtih ust. Čeprav je tukaj ogromno klifov, so vsi drugačni, drugačna narava ter lepote, ki jih obdajajo.

nc500

Sandside Bay beach

Škotska ima ogromno lepih, navdihujočih plaž, prav tako divjih, ki ne izstopajo preveč. Ta je ena med njimi, ki ni nekaj posebnega, smo pa jo obiskali, ker naj bi bila radioaktivna, ampak ni nevarnosti.

Puffin cove

Tu pa se res splača ustaviti, saj lahko res vidite pufine, ptice, ki so nekaj posebnega. Najprej se podate v sam zaliv ali kako bi poimenovala. Nato smo se do njih malo povzpeli, ampak moraš paziti, da ne padeš v globino. Čeprav je lahko vroče, se splača do sem sprehodit, saj morje je mrzlo in se lahko ohladite. Ampak imejte v mislih, da je parking na bankinah, ob glavni cesti, kjer se vozijo tudi 90 km/h.

Melvich beach

To pa je spet ena od navdihujočih plaž, čeprav je samo za posedati. No če imate pogum, se lahko kopate, nihče vam ne bo branil.

nc500

Strathy point lighthouse

Do svetilnika vas popelje lepa pot. Ampak, ko pridete na cilj boste videli kaj so lepote Škotske. Tukaj se svet ustavi, tukaj doživite tisto pravo Škotsko, s tisto čudovito naravo, s pogledom na morje in tiste prelepe skale, ki dajo posebno lepoto. Ne smemo pa pozabit še na svetilnik, ki je tudi nekaj posebnega.

Castle Varrich

Do sem pa se moramo malo povzpeti, ampak pot je lepa in prijetna. Na koncu so razgledi poplačani, če ne boste navdušeni nad samimi ruševinami. Tudi razgledi so včasih prijetni in ti vzamejo dih.

Ceannabeinne beach

Prelepa plaža, ki jih res na severu ne zmanjka. Čeprav se nismo kopali, smo uživali, se sprehajali in občudovali razglede.

Smoo cave

Jama, ki se skriva na plaži. Od zgoraj so prelepi razgledi. V samo jamo se ne morete daleč podati, mi smo bili preveč zgodnji in še je bilo vse zaprto. Zato pa smo se po poteh sprehodili še okoli, kjer so nas spet spremljali lepi razgledi. Ko je jama odprta, notri vozijo čolni.

Balnakei beach

Spet plaža, ampak ta plaža je res dolga, ki se vleče in se lahko sprehajate ure in ure. Pridete lahko do zelo lepe plaže, kjer lahko opazite tudi krave, ki se kar prosto sprehajajo po plaži. Če ste pogumni se lahko skopate. Tukaj si kar vzemite ure časa in si napolnite baterije.

Sheigra beach Honour Campiste

Plaža ni kaj posebnega, raje se podajte na hrib, kjer se vam odprejo lepi razgledi. Razgled imate res na vso okolico. Tukaj imate svoj mir, nikjer nikogar. Piše, da je kamp, sami se prepričajte, če je kampu podobno. Bolj so lepši razgledi, ki se vam odprejo iz desnega hriba, nad označenim kampom.

nc500

Oldshoremore beach

Vem, da boste rekli, da je plaž že dovolj. Nam jih ni bilo nikoli. Nismo se jih naveličali, čeprav smo se samo sprehajali po njih. Res smo uživali, saj je bila vsaka drugačna, ponujala je nekaj drugega. Pri nas so bili zaradi vročine kar megleni razgledi na plažo.

Scourie beach

Včasih smo se peljali kar daleč od ceste NC500, da smo prišli na cilj, ki smo ga imeli označenega. Ampak nam ni bilo nikoli žal, pa čeprav je bila spet na seznamu plaža.

Assynt Viewpoint

Razgledna točka se nahaja ob sami cesti, zato se vam splača ustaviti in pogledati, kakšni razgledi se vam tukaj odpirajo.

nc500

Waterfall – Loch na Gainmhich

Slap, ki ga dosežete v 10 minutah hoje od parkirišča. Pot je lahka, prav tako je slap vreden ogleda. Ne rabite pa zaviti z ceste NC500.

Clachtoll beach, Achmelvich beach

Nista ti dve plaži skupaj, ampak obe smo si pogledali. Sta nekaj minut vožnje hoje narazen in se zato izplača obiskati obe. Vsaka je nekaj posebnega, mogoče se to komu zdi klišejsko, ampak mi smo uživali.

Clachtoll beach

Ardvreck castle

Pa smo po dolgem času spet našli grad oziroma njegove ruševine. Samo preko ceste lahko najdete tudi slap, ki se ga tudi splača pogledati.

Arctic Convoy Memorial

Spomeniki in bunkerji iz druge svetovne vojne. Zapuščene stavbe lahko raziskujete, se sprehodite po čudoviti pokrajini. Zgodovinsko območje ter spomeniki postavljeni tistim, ki so tukaj izgubili svoje življenje.

Loch Torridon Viewpoint

Razgledna točka ob cesti vas lahko navduši, če imate lepo vreme. Ustavite se tukaj in se sami prepričajte.

Bealach na Ba Viewpoint

Spet ena razgledna točka na sami poti NC500. razgledi so fantastični, zato se splača tukaj ustaviti in si pogledati te lepote narave. Je pa to tudi prelaz, če ne drugače se zapeljite do vrha prelaza in uživajte v razgledih, ki vam jih sama cesta nudi.

Tukaj se je naša pot po cesti NC500 tudi končala. Mi se nismo vračali potem proti mestu Inverness, ampak smo se podali na jug. No pa, da povem svoje mnenje o sami cesti NC500. Res, da ceste nisem nič prevozila, glavni voznik in vso cesto je prevozila zelo pogumno mama. Cesta je drugačna, je ozka cesta, ponekod tudi tako, da se lahko pelje samo en avtomobil. Imate ogromno odstavnih pasov, kjer se vozniki lepo umaknejo, se počakajo in se vsi med seboj pozdravijo. Tukaj se res vozniki med sabo pozdravijo, kot, da bi se že dolga leta poznali.

Artic Convoy Memorial

Če se cesti umaknete, da skrenete iz glavne ceste NC500, je lahko cesta še bolj ozka, ampak lepo počasi se pripelješ do cilja. Omejitev je 40 milj, ampak se boste težko toliko peljali, če bi radi, da je vožnja varna. Izogibat se moraš tudi luknjam na cesti, ki jih je ponekod ogromno. Ni bencinskih črpalk, kot smo jih navajeni. So samopostrežne črpalke, kjer lahko tankaš 24 ur. Ni lokalov ali trgovskih centrov, zato nabavite zalogo že prej, tako smo tudi mi naredili. Najdete majhne trgovinice, kjer dobite nujne zaloge, ampak morate vedeti, da so cene kar višje.

Razglednih cest ne zmanjka

Lahko se voziš sam na cesti, misliš, da si se izgubil. Kot vidite lepih plaž ne zmanjka, čeprav vam vreme nagaja, se splača ustaviti. Vzemite si na tej cesti čas, kot smo si mi, ustavite se na poti, raziskujte skrite kotičke. Mogoče boste našli še kaj zraven in boste videli še več, kot mi na sami poti. Vse pa je odvisno od posameznika, kaj si želi videti, koliko ima časa za dopust. Mi smo si vzeli čas in vem, da smo ogromno še pozabili videti.

nc500

Naj vas cesta NC500 ne prestraši, naj vas navduši, čeprav je vožnja včasih adrenalinska in se vozi po levi strani. Tukaj živijo prijazni ljudje, domačini, ki zaupajo turistom. Saj lahko najdete ob hišah bokse, kjer ponujajo sladice ter jajca in zaupajo, da turist da v skrinjico toliko denarja, kot piše. Tudi mi smo na tak način kupovali jajca. Ampak moraš imeti srečo, da jajca tudi najdeš. Domačini si zaslužijo tudi kak funt več.