Posted on

Nas gradovi že lep čas navdušujejo. Kamor koli se odpravimo, damo na seznam tudi gradove. Ni nam važno ali je grad možno v celoti videti (kot graščina, da lahko obiščemo notranjost) ali je samo del ruševin, ki so še ostale. Oboje je za nas navdihujoče. Radi raziskujemo, preberemo si zgodovino in zraven uživamo. Zato smo vedeli letos, da se odpravljamo res v pravo državo, saj celotna Velika Britanija skriva ogromno gradov. Velika Britanija ima več kot 4000 gradov. Pri veliko gradovih lahko opazite, da vam nudijo znižan ali brezplačen vstop, če imate člansko kartico. Kar pa pomeni, da se pri vstopninah lahko ogromno privarčevate. Tako smo tudi mi naredili in smo se po dolgem raziskovanju odločili za kartico Historic Houses, ki ne ponuja samo prost vstop v gradove po Škotski, temveč tudi po Walesu in Angliji.

historic houses

Nekaj splošnih informacij o Historic Houses

Katere kartice so na voljo za Škotsko, sem opisala že v blogu TUKAJ. Drugače pa obstajajo tudi kakšne kartice posebej samo za Wales in Anglijo. Vse informacije so lahko dostopne na spletu. Tukaj bo pa govora samo o gradovih, ki spadajo v skupino Historic Houses in obsega celotno Veliko Britanijo. Kartica ponuja prost vstop v več sto gradov, hiš in vrtov po Veliki Britaniji. Vsako leto je vključenih vedno več gradov.

Bamburgh castle

Cene se razlikujejo glede na to koliko se vas bo pridružilo članstvu. Ampak si cene lahko pogledate na: https://www.historichouses.org/join/. Za 4 odrasle smo sami odšteli 163 funtov, kar znaša 40,75 funtov na osebo. Kartica oziroma članstvo velja celo leto. Vse sem uredila preko spleta in kartice dobite kar domov, v roku 1 meseca. Fizične kartice potrebujete, ker drugače v gradove ne morete iti. Začasne kartice dobite na email, ampak tiste veljajo 3 tedne (če sem si prav zapomnila).

Dunvegan castle

Če vas še kaj drugega zanima, pa dobite veliko informacij na njihovi spletni strani: https://www.historichouses.org/. Najdete jih tudi na socialnih omrežjih in hitro so odzivni tudi na email-e. Najboljše pa, da kar začnemo in si skupaj ogledamo gradove, ki smo jih sami tudi obiskali. Vse informacije o odpiralnih časih in cenah so iz junija in julija 2023.

Alnwick castle

GRADOVI

Anglija

Belvoir castle

Že, ko smo hodili proti gradu, nas je grad navdušil. Od zunaj izgleda prav pravljičen in verjeli smo, da nas bo navdušila tudi notranjost. Notri smo odšli dva po dva, ker so kužki dovoljeni samo po vrtovih, notri pa ne. In na koncu nas sam grad ni razočaral, temveč bi ga priporočali vsakemu izmed vas. Britanci so ga razglasili za enega izmed lepših gradov v državi. Vstopnina je drugače kar 22 funtov, brezplačna za člane Historic Houses. Odprt je med 11. in 17. uro, zadnji vstop v grad pa je ob 16. uri.

Sama zgodovina gradu sega že v 11. stoletje. Od takrat so tukaj stali štirje gradovi. Prvi grad je tukaj stal od 11. do 16. stoletja. Potem so ta grad uničili v 17. stoletju in kar hitro zgradili tudi novega. Ta grad, ki pa si ga lahko ogledate danes, pa je tukaj bil zgrajen v 19. stoletju.

Njihova spletna stran: https://www.belvoircastle.com/

Alnwick castle

Mogočen grad, ki bi ga z lahkoto lahko tudi dali na listo top gradov, ki smo jih obiskali. Tukaj kužki niso dovoljeni niti na vrtove, ampak nas nič ne ustavi. Smo si ga pač pogledali v dvojicah in prav tako uživali med raziskovanjem gradu Alnwick. Vstopnina znaša 20,50 funtov, spet je za člane brezplačen vstop. Grajsko zemljišče je odprto med 10.30 in 17.00 uro, zadnji vstop pa je ob 15.45 uri. Odpiralni časi muzejev in grajskih soban so različni. Vse informacije dobite tudi na njihovi strani: https://www.alnwickcastle.com/. Je pa to drugi največji naseljeni grad v Veliki Britaniji.

Zgodovina samega gradu sega že kar 950 let nazaj. Tukaj je že od nekdaj živela družina Percy, ki je zelo znana. Skozi zgodovino je grad služil kot vojaška postojanka, za poučevanje, za snemanje filmov (Transformerji: Zadnji vitez, Harry Potter in Downton Abbey), kot šolo za poučevanje in seveda tudi za družinski dom družine Percy.

Bamburgh castle

Priporočam, da zraven gradu pogledate tudi na plažo, od koder je na grad prečudovit razgled. Drugače je v grad vstopnina 15,5 funtov, kot vedno pa imajo člani tudi tu brezplačen vstop. Sam grad se odpre ob 10. uri in zapre ob 17. uri. Je pa ta odpiralni čas kar stalnica povsod po Veliki Britaniji. Gradovi se kar pozno odprejo in kar hitro tudi zaprejo. Kakorkoli že, morate vedeti, da je zadnji vhod v ta grad ob 16. uri. Psi so dobrodošli na vrtovih, v gradu in muzejih niso dovoljeni. Velja pa za enega največjih poseljenih gradov v Veliki Britaniji. Legenda tudi pravi, da v tem gradu je bila umorjena ena oseba in ta punca oziroma njen duh naj bi prišla na vsakih 7 let nazaj. Nekateri jo  vidijo kako se sprehaja ob plaži.

Grad na tem mestu stoji že več kot 1400 let. Med leti 547 in 1066 je kraljevina Northumbria, kjer se nahaja ta grad, bila največja izmed sedmih kraljevin. Med zgodovino je v gradu prebivalo kar nekaj kraljev in kraljic. Med tako imenovano ˝vojno vrtnic˝ je grad bil eden prvih, ki je bil uničen med topovskimi napadi. Nekaj časa je bil grad tudi nenaseljen in je tako kar začel propadati. Ko je zadnja dedinja gradu, Dorothy, umrla, so grad začeli tudi obnavljati.

Spletna stran gradu: https://www.bamburghcastle.com/

Lowther castle

Tukaj se bolj ali ne lahko sprehodite samo okoli gradu in na ogled je samo en majhen muzej. Kakorkoli že je grad bil brezplačen, drugače je pa vstopnina 14 funtov. Če nimate članske kartice, grad ni tako zelo vreden obiska in vam ne bo ravno žal, da ste ga izpustili. Poleti je odprt med 10. in 17. uro. So pa psi vsepovsod dobrodošli in dovoljeni, z njim smo šli tudi skozi muzej, ki sem ga prej omenila.

Grad je bil zgrajen v začetku 19. stoletja. Je pa grad bil leta 1957 porušen in je dolga leta kar propadal in ga ni bilo mogoče obiskati. Danes pa ga je možno obiskati in se sprehoditi po grajskih vrtovih. Več o gradu tudi na: https://lowthercastle.org/.

Berkeley castle

Prav luškan grad, ki se ga izplača obiskati. Po vrtovih se sami nismo nekaj sprehajali, saj je ta dan lilo. Niso pa psi dovoljeni niti na vrtovih, zato smo notri odšli v dvojicah. Vstopnina znaša 14,5 funtov, za člane je brezplačen vstop. Se pa grad odpre komaj ob 11. uri in zapre že ob 17. uri. Imejte v mislih, da je grad zaprt med četrtkom in do sobote.

Skozi celotno zgodovino je tukaj živela družina Berkeley. Družina je med celotno zgodovino aktivno sodelovala v vseh bojih, kar je prispevalo tudi k dejstvu, da je grad bil vedno lepo ohranjen. Ima kar nekaj pasti, ki so služile, da so lažje ujeli sovražnike in so tako zaščitili grad pred morebitnimi uničenji in, da ga je bilo težje zavzeti. Arhiv, ki je še zdaj v gradu, je iz leta 1154 in vsebuje več kot 25000 zapisov od ustanovitve gradu in vse do danes. Tudi vsi predmeti so iz dolgoletne zgodovine gradu in so lepo ohranjeni.

Spletno mesto gradu: https://www.berkeley-castle.com/

Škotska

Inveraray castle

Še en prelep grad, ki se ga v vsakem primeru splača obiskati. Drugače je vstopnina za grad in vrtove 16 funtov, samo za vrtove pa znaša vstopnina 8,5 funtov. Sam grad je že od zunaj pravljičen, notri pa vas bo samo še bolj navdušil. Psi niso dovoljeni nikjer, niti na vrtovih. Bodite pozorni, saj je grad odprt samo med četrtkom in ponedeljkom. Poleti je odpiralni čas med 10. in 17. uro. Za vse informacije imate tudi njihovo spletno stran: https://www.inveraray-castle.com/.

Grad je bil zgrajen v 14. stoletju. Je pa ta grad, ki ga vidite danes bil zgrajen v 19. stoletju, saj je prejšnjega uničil požar. Od prejšnjega gradu, se ta razlikuje le po tem, da ima ta tri nadstropja. Prav tako so dodali prelepe stožaste strehe, ki gradu dajo neko poseben pečat.

Dunrobin castle

Grad Dunrobin je tudi eden izmed najlepših, ki smo si jih ogledali. Nahaja se na znani cesti NC500. Drugače je vstopnina 14 funtov, psi niso dovoljeni nikjer. Člani Historic Houses imajo brezplačen vstop. Med poletjem je odprt od 10. ure do 17. ure, zadnji vhod je pa ob 16. uri. Notri je vse skupaj 189 soban, za ogled pa jih ni niti polovico. Ampak se izplača iti notri, saj vas bo vse skupaj očaralo, tako kot je očaralo nas.

Prvi grofje so v gradu živeli že v začetku 14. stoletja. Od takrat je grad vedno naseljen. En čas je služil tudi kot deški dom, danes pa je spet naseljen z družino. Med zgodovino je doživel veliko sprememb in dograjevanj. Danes pa vse skupaj izgleda kot iz pravljice in kakšne risanke.

Spletna stran gradu: https://www.dunrobincastle.co.uk/

Glamis castle

Že v naprej naj povem, da se tukaj notranjosti gradu ne sme fotografirati in zato slik od tukaj nimamo. Drugače, brez kartice, je vstopnina za vrtove in grad 16 funtov, samo za vrtove pa 7,5 funtov. Grad je odprt samo od četrtka do nedelje, med 10. in 17. uro. Psi so dovoljeni na vrtovih. So pa vrtovi veliki in se lahko kar dolgo sprehajaš. Prelep ambient vrtov in notranjost vas bo tudi navdušila.

historic houses

Grad Glamis ima kar 650 letno zgodovino. Grad ima veliko opraviti tudi s kraljevo družino. Tukaj je bil dom pokojne kraljice Elizabethe, kjer je preživljala svojo otroštvo. Prav tako je tukaj živela njena mati in tukaj se je rodila tudi Margareta. Ker pa ima grad dolgoletno zgodovino, je tudi grajski arhiv res obsežen. V grad se zagotovo izplača, še posebej, če vas zanima kraljeva družina in njihova dolgoletna zgodovina. Čeprav notri ne smeš fotografirati, pa vam bo grad ostal v lepem spominu.

Spletna stran: https://www.glamis-castle.co.uk/

Dunottar castle

Posebej Škotska ima veliko lepih gradov, ki bodo nam ostali v prelepih spominih. Med njimi je tudi ta. Vstopnina v grad brez kartice je 10,5 funtov. Grad stoji na klifih. Ponuja čudovite razglede na morje in klife in tako pričara čudovito izkušnjo. Če je slabo vreme grad tudi zaprejo, saj je nevarnost zdrsa velika. Drugače je pa grad odprt med 9. in 18. uro, zadnji vstop je eno uro pred zaprtjem. Od gradu so zares ostale še lepo ohranjene ruševine, ampak je veliko za videti in se boste tukaj zadržali res kakšni 2 uri ali več. Psi so dovoljeni povsod.

Skala na kateri grad stoji sega že 440 milijonov let v preteklost. Domneva se tudi, da so prvi prebivalci živeli tukaj med 5000 in 700 let pred našim štetjem. To samo priča, da ima območje, kjer najdemo danes grad, res dolgo in zanimivo zgodovino. Kapela, od katere so danes še vedno vidni ostanki, je iz leta 1276. Prvi grad je pa tukaj bil zgrajen leta 1392.

Spletna stran gradu: https://www.dunnottarcastle.co.uk/

Balmoral castle

Vsi ljubitelji kraljeve družine, točno veste, kaj je ta grad. Ker grad še vedno pripada kraljevi družini, se lahko sprehodite samo po vrtovih in si ogledate samo eno dvorano, kjer so kraljeve fotografije. Psi so več kot dobrodošli na vrtovih, v dvorano jim ni dovoljeno. Vstopnina drugače znaša 16,5 funtov.

historic houses

Ta grad pripada kraljevi družini že od leta 1852. Potem so grad tudi obnovili in ga povečali. Tako je postal ravno prav velik za kraljevo družino. Ta dela so potekala kar 4 leta in je tako grad bil dokončan leta 1856. Danes se lahko sprehodite po vrtovih, notranjosti pa ne boste videli. Vrtovi so veliki in se lahko kar hitro zgubiš. Lahko opazite tudi škotsko govedo, ki se pase na velikih travnikih.

Spletna stran: https://www.balmoralcastle.com/

Dunvegan castle

Ta grad se pa nahaja na otoku Skye. Več o otoku in kaj si tam pogledati lahko preberete tudi TUKAJ. Vstopnina je samo za vrtove 14 funtov in za grad+vrtove je 16 funtov, za člane Historic Houses je pa vstop brezplačen. Doplačate lahko tudi za 25 minutno vožnjo, da si od bližje ogledate tjulne. To vas bo stalo še dodatnih 12 funtov. Tega si sami nismo privoščili. Ta tura ni všteta v kartico Historic Houses.  Odprt je med 10. in 17.30 uro. Psi so dovoljeni na vrtovih gradu, notri pa ne.

Je eden večjih gradov v Hibridih in že celih 800 let notri prebiva ista družina, ki pripada klanu MacLeod. Za turiste so ga odprli leta 1933. V grajski zbirki je tudi veliko slik, ki spadajo pod pomembno dediščino gradu. Če vas pa še kaj o gradu zanima pa si več preberite na: https://www.dunvegancastle.com/.

To so vsi gradovi, ki smo jih sami obiskali in so vključeni v članstvo Historic Houses. Če si zračunate smo z članstvom pri njih veliko prihranili na vstopninah v gradove. Res se izplača imeti kakšno kartico, ki vključuje gradove, saj so vstopnine res visoke in lahko na gradovih drugače zapravite veliko. Nas zgodovina in gradovi res zanimajo, četudi vas, je Velika Britanija dobra izbira za ogled gradov. Notranjosti so res prelepe in poslikane, zato se v gradove izplača iti.