Posted on

Mislim, da je otok Skye eden izmed otokov, ki ga popotnik ob prvem obisku Škotske ne izpusti. Otok je z celino povezan z mostom in tako ne rabite plačevati za trajekt. Še vseeno vozi na otok trajekt, ki se ga lahko poslužite, če se vam ne da voziti do mostu. Velja pa tudi za enega najbolj turističnih škotskih otokov, kar pomeni, da boste pri glavnih znamenitosti videli gore turistov. Ponuja veliko možnosti hribolazenja in drugih zanimivih aktivnosti. Kako smo mi doživeli Otok Skye, kaj vse smo videli in kakšno je naše mnenje o otoku pa v nadaljevanju.

otok skye

Otok Skye je eden izmed največjih otokov v Notranjih Hibridih. Glavno mesto in hkrati največje mesto na otoku je Portree. Sami smo si za Otok Skye vzeli celih 5 dni in ga tako raziskali in videli marsikaj. Marsikdo si vzame nekje 2-3 dni in tako vidi samo glavne znamenitosti. Ampak za neko ležerno in mirno raziskovanje, pa si le vzamite kakšen dan ali dva več, kot smo si mi in tako obiščite še kakšno manj znano znamenitost na otoku Skye. Raziskovali smo ga v nasprotni strani urinega kazalca, torej najprej vzhodni del in nato še zahodni del.

Ovčk je vsepovsod veliko, tudi na otoku Skye

ZNAMENITOSTI

Najprej naj povem, da bom opisala čisto vse znamenitosti, ki smo jih sami obiskali. Niso pa vse znamenitosti vredne ustavljanja, je pa to samo naše mnenje, vi si lahko ustvarite svojega.

KYLE OF LOCHALSH VIEWPOINT

Razgledna točka na most, ki povezuje celino s otokom. Če boste na otok Skye odšli preko mostu, se pred tem ustavite še na tej razgledni točki. Razgled je čudovit. Naj še opozorim, da je parkirišče omejeno za avtomobile do višine 2 metra. Sami smo bili višji in tako parkirali nižje, pri hišah, brez kakršnegakoli problema.

EAS A´BHRADAIN

To je bila prva točka, ki smo jo na Otoku Skye sploh obiskali. S tem slapom se je raziskovanje otoka začelo. Slap se nahaja par minut vstran od brezplačnega parkirišča. Je tik ob prometni cesti, zato ga lahko opazite tudi med vožnjo. Slap ni velik, ampak ustavit in poslikat se ga pa vseeno izplača. Poleti najbolj pogumni tukaj tudi plavajo. Ob sušnem obdobju ne pričakujte, da bo slap ne vem kako mogočen in vodnat. Ne vodnat je bil tudi ob našem obisku, kar lahko vidite na fotografiji spodaj.

SLIGACHAN OLD BRIDGE

Most je bil zgrajen med letoma 1810 in 1818. Tukaj velja tudi legenda, da bi naj voda pod mostom popeljala ljudi v pravljični svet. Prav tako pa bi naj voda pod mostom dajala večno lepoto. Obraz je v vodo potrebno potopiti za vsaj 7 sekund in na  koncu si obraza ne smete obrisati. To je ena izmed najbolj znanih legend otoka Skye. Če je v tem kaj resnice pa se prepričajte sami.

Zraven starega mostu, ki ga letno obišče veliko turistov, je zgrajen tudi novi most, po katerem pa poteka promet. Urejenih parkirišč ob mostu ni, ne smete pa parkirati pri hotelu, če niste njihov gost. Je nekaj urejenih odstavnih pasov, kjer se ljudje parkirajo in od tam sprehodijo do mostu.

otok skye

SLIGACHAN WATERFALLS

Malo višje od prej omenjenega mostu se nahajajo tudi ti slapovi. Do prvega je nekje 10-15 minut hoje od brezplačnega parkirišča. Višje je še nekaj manjših slapov, do katerih smo tudi sami odšli. Slapovi niso ne vem kako mogočni in niti ne veliki. Ljudje se poleti tukaj z veseljem kopajo, voda je ledena, tako da je to za najbolj pogumne. Vse skupaj ni ne vem kaj posebno, ampak, če imate kaj odveč časa se lahko zapeljete tudi do sem. Drugače pa tudi nič hudega, če te slapove izpustite ven.

otok skye

BEN TIANAVAIG

Hrib ni zelo obiskan med turisti, čeprav je razgled iz vrha vrhunski. Izhodišče za ta pohod je Tianavaig Bay. Parkirišče ni veliko, parkira se ob cesti. Ben Tianavaig je visok 413 metrov. Nato od tukaj nadaljujete kar ravno po cesti. Na desni strani boste opazili rdeči poštni nabiralnik, na levi pa poiščite tablo, kjer gor piše Hill path. Potem pa poti samo sledite in vas pripelje do vrha. Pot gre najprej po praprotu, potem višje pa pridete na lepo razgledne pašnike. Družbo vam bodo delale radovedne ovčke in prelepi razgledi. Višje pridete, več boste videli. Na vrh pridete nekje po 2 urah hoje. Se pa zelo vleče, saj vrh vidite ves čas pred sabo. Na vrhu je razgled tudi na mesto Portree in Old man of Storr. Zagotovo eden lepših pohodov na otoku Skye, pa še po vsej verjetnosti boste na vrhu čisto sami.

PORTREE

Največje mesto na otoku. Zraven tega je pa mesto zagotovo poznano tudi po razgledni točki na pisane hiške. Te hiške so na čisto vsaki razglednici in fotografiji otoka Skye. Drugače samo mesto sploh ni nekaj posebno in se še ne bi enkrat vrnili. Če ste prvič na otoku se boste sem zagotovo zapeljali, drugače pa vam tudi ne bo žal, če se ne boste ustavili in si ne boste mesta sploh ogledali.

BRIDE´S VEIL FALLS

Še eden slap na otoku. Nahaja se tik ob glavni cesti, ko se peljete iz Portree-ja do parkirišča za Old man of Storr. Lahko greste tudi nad slap. Vredno se je ustaviti, če se peljete mimo. Najbolj se slap splača obiskati takoj po dežju, saj bo takrat še bolj mogočen. Parkirišče pri slapu je brezplačno, ampak je lahko hitro zasedeno.

OLD MAN OF STOR

Ena tistih najbolj ikoničnih znamenitosti otoka Skye. Ko iščete po spletu o otoku, boste do slik Old man of Storr zagotovo najprej prišli. To sta dve ˝igli˝ oziroma skali, ki imata obliko kot ena igla. Lahko parkirate na glavnem parkirišču ali pa malo nižje. Oba parkirišča sta za plačati, 5 funtov za 6 ur parkiranja. Če greste gor popoldne pričakujte zares veliko gužve. Zato se nekateri sem odpravijo že zgodaj zjutraj in so tukaj čisto sami.

Pot se začne od parkirišča in se že takoj odcepi. Kamorkoli greste, levo ali desno, boste do gor vseeno prišli. Je pa leva pot daljša, desna pa krajša, ampak zato tudi bolj strma. Ves čas so nas spremljali zares čudoviti razgledi. Višje greš, lepši so tudi razgledi. Do Storr Lookout point smo hodili 1 uro in pol. En del je lepa pot, ampak potem pa so stopnice. Takrat pot postane kar malo zahtevna, saj se vzpenjaš po omenjenih stopnicah. Ampak na razgledni točki je ves napor tudi poplačan. Zato Old man of Storr zagotovo priporočamo.

RIGG VIEWPOINT

Do te razgledne točke se lahko pripeljete. Razgledi na morje, ki je ob sončnem vremenu prelepe modre barve. Tukaj boste lahko tudi našli veliko avtodomarjev, ki tukaj brez problema tudi prespijo. Na točki ne boste preživeli več kot par minut, ampak se je vseeno vredno ustaviti in vse to pofotografirati.

LEALT FALLS&AN LETH-ALLT VIEWPOINT

Slap si lahko ogledate iz razgledne ploščadi. Ni nekaj posebnega, ampak je za to toliko lepša razgledna točka, ki se nahaja nad samo razgledno ploščadjo za slap. Razgledi na morje in na drugi strani nianse zelene barve. Slikovita razgledna točka, ki jo ne izpustite, če kdaj obiščete Otok Skye, ker vam ne bo žal. Pri razgledni točki ponujajo tudi prehrano. Lahko greste tudi dol do obale, ampak koliko smo videli je pot strma. Mi smo imeli dovolj, da smo si razglede pogledali od zgoraj.

otok skye

THE BROTHER´S POINT

Po mojem mnenju ena najlepših točk na celotnem otoku. Parkira se na Brothers point parkirišču, ki je tik ob glavni cesti. Od tam se sprehodite do oznak, ki vas usmerijo levo, za Rubha nam Braithrean. Poti je potrebno slediti kar do konca, tam pa vas potem pričakajo neverjetni razgledi. Čeprav je ob našem obisku bilo oblačno in je vsake toliko deževalo, pa nam to ni pokvarilo celotne dogodivščine tukaj. Prelepo je in neverjetno kako je vse zeleno. Razgledi na vse strani, kamorkoli pogledaš je lepše. Zagotovo se izplača sprehoditi tudi do najvišje razgledne točke, bodite previdni, saj je pot ob grdem vremenu spolzka. Definitivno vredno obiska in sprehoda.

QUIRAING

Vrhunska narava vas ves čas spremlja že do parkirišča Quirainga. Vse okoli zeleno, s čudovitimi razgledi, ki kar jemljejo dih. Pot je dolga kar 6,5 kilometra in je krožna. Zaradi slabega vremena, se mi nismo odločili za levo pot, kjer piše, da je ob dežju nevarnost zdrsa. Zato smo po isti poti šli gor in dol. Vseeno je bilo vrhunsko. Hodili smo nekje 3 ure. Veliko je ob poti tudi ovčk. Ne hodite gor v slabem vremenu, ker zna res pihati in tudi vreme se lahko kar hitro spremeni.

Mi smo odšli sem, ko je pršil dež. Vsi so hodili, parkirišče pa nabito polno. Zato smo gor odšli tudi mi. V dolino kljub palerinam in dežnem plašču, prišli premočeni. Na vrhu je tako pihalo, da smo se kar obrnili in šli nazaj. Celo pot do dol je lilo, zraven pa še pihal veter. Ampak brez skrbi, njih boste videli, da v takšnem ekstremnem vremenu, še vseeno hodijo v hribe, pa še piknike si naredijo, ko ga najbolj lije. Kljub slabemu vremenu, ki smo ga mi imeli, pa je tukaj zares čudovito in se definitivno izplača tudi sem, ko boste obiskali Otok Skye.

RUBHA HUNISH

Pohod do najbolj severne točke na otoku Skye, se začne iz brezplačnega parkirišča. Parking se nahaja ob telefonski govorilnici in je res majhen, prostora je za enih par avtomobilov. Od tam se potem odpravite samo po potki. Na koncu pridete do opazovalnice, kjer se notri lahko tudi prespi. Če imate srečo lahko z daljnogledom vidite kakšnega delfina. Sreča ni bila na naši strani, ampak je vseeno bilo vredno sprehoda do sem. Razgledi so fantastični, pot do tja pa traja nekje 45 minut.

DUNTULM CASTLE

Če izpustite ta grad ne boste čisto nič obžalovali. V sam grad itak ni možno iti, ker ni varno. So lepi razgledi na okolico, ampak spet ne takšni, da bi ti ti razgledi vzeli dih. Sami smo se ustavili, ker je bil ravno ob cesti in, ker smo imeli čas. Ampak bi ga vseeno brez skrbi izpustili ven.

otok skye

RHA WATERFALLS

Za ta slap morate parkirati na delu, kjer se združita dve cesti oz. pred staro policijsko postajo. Potem smo se pa od tam podali malo nazaj in desno po potki. V slabih 5-ih minutah nas je pot pripeljala do manjšega, a lepega slapu. Če je vreme lepo in toplo, se je tukaj možno tudi kopati. Vredno, da se tukaj ustavite in poslikate ter pogledate ta slap.

THE FAIRY GLEN

Ko iščete med slikami Otoka Skye, ste zagotovo opazili že kamenje, ki je zloženo v krog. To je Fairy glen, ki pa danes ni več tako lep, kot je bil nekoč. Original kamenje, ki je bilo zloženo v krog, so turisti uničili in so potem nekaj kamenja na pamet zložili nazaj in mogoče nas za to tudi sama znamenitost in to na splošno ni impresioniralo in se ne bi sem vrnili.. Krog bi tudi sami z lahkoto zgrešili.

Naj bi pa tudi od tukaj izvirala legenda o vilah. Če se sprehodite po tem krogu iz kamnov, morate na koncu pustiti kovanec, ki ga daste v daritev vilam za srečo. Tisti, ki v legendo verjamejo, boste videli, da se sprehajajo v krog. Drugače pa naj bi bil celoten Otok Skye prepoten z legendami in magičnimi bitji. Če v nekaj takšnega verjamete, je Skye zagotovo super izbira za obisk.

DUNVEGAN CASTLE

Ta grad je bil vključen v kartico Historic houses in smo ga zato tudi obiskali. Vstopnina je drugače samo za vrtove 14 funtov in za grad+vrtove je 16 funtov. Grad je notri zares lep in se izplača tudi notri pogledati. Bodite pripravljeni na to, da si je možno ogledati samo en del gradu, saj drugače še vedno pripada klanu MacLeod, ki tukaj prebiva še danes. Je najstarejši naseljen grad na Škotskem. Najprej je grad bil zasnovan kot trdnjava, potem pa šele kot grad. Javnosti je prvič bil odprt leta 1933 in od takrat ga letno obišče vedno več turistov.

otok skye

Zanimivi in lepi so tudi vrtovi okoli gradu. Se pa je možno, z doplačilom, zapeljati tudi s čolnom do tjulnov. Drugače jih lahko opazite tudi od daleč, kako bodo lepo spali na skalah in se ne bodo dali motiti. Tjulni tukaj živijo že dolga leta. Najdete lahko tukaj tudi trgovino s spominki in manjšo kavarnico, kjer lahko kaj dobrega popijete.

CORAL BEACH

Ah, plaža tako opevana in kako je lepa, ampak nam se ni zdela čisto nič posebnega. Mogoče tudi zato, ker smo prej videli že en kup čudovitih Škotskih plaž, ki so nas z barvo vode in vsem ostalim zares prepričale. Tiste plaže bi zagotovo še kdaj obiskali, Coral beach pa nikoli več. Plaža je polna školjk, tako celih, kot tudi zdrobljenih. Prav tako je plaža polna koral, od tod pa tudi izhaja ime, Coral. Od parkirišča in do plaže je nekje pol ure hoje, pot pa sploh ni težavna.

NEIST POINT LIGHTHOUSE

Še ena izmed ikoničnih in bolj priljubljenih destinacij na otoku Skye. Pot do svetilnika poteka po stopnicah in lepo urejeni poti. Od parkirišča morate nadaljevati po levi poti, ravno greste na razgledno točko, od koder je pa prelep razgled na sam svetilnik in klife. Svetilnik je drugače zapuščen, se pa lahko vseeno sprehajate okoli njega in občudujete razglede, ki vam jih nudi. Nahaja se na najbolj zahodni strani otoka. Luč na svetilniku je prvič zasvetila že leta 1909. Definitivno obiščite, če ste na Otoku Skye prvič, saj vam ne bo žal.

DUN BEAG BROCH

Ena lepa razgledna točka. Je samo par minut hoje od parkirišča. Pogledi ob lepem vremenu segajo res daleč, se zagotovo izplača ustaviti. So pa tako imenovani Broch-i na Škotskem razširjeni. To so okrogli kamniti stolpi, ki so bili zgrajeni v železni dobi. Območje si lahko ogledate brezplačno, brezplačno je pa tudi parkirišče. Za ljubitelje narave in zgodovine je to super postanek za ogled.

TALISKER BEACH&TALISKER WATERFALL

Parkira se v vasici Talisker in do plaže je potem 30 minut slikovite hoje. Čeprav zaradi suše slapu nam ni uspelo videti, je pa zato bila prelepa plaža. Za vse ljubitelje fotografije in narave, je to območje, kamor le pojdite. Plaža je res fantastična, magično pa jo naredi prav pesek in kamenje. Če boste na plaži iskali slap, se pa ta nahaja na desni strani. Ampak če greste tja samo zaradi slapu, vas v poletnih mesecih zna razočarati, saj ga ne bo, kot sem že prej omenila.

FAIRY POOLS

Še ena top stvari, ki mislim, da jo obišče vsak, ki se podaja na Otok Skye. Pričakujte množice turistov, ki se podajajo sem. Parkirišče je spet za plačati, 3 funte, ampak je vredno vsakega funta. Pravljični bazeni so znani po manjših slapovih in tolmunih pod njimi. V tolmunih se najbolj pogumni tudi kopajo, voda je res mrzla. Do zadnjih tolmunov je nekje 40 minut hoje.

Celotno območje obdajajo tudi vrhovi, ki dodajo še piko na i vsem bazenčkom. Tudi pot je lepo vzdrževana in široka, tako da se brez problema srečate z drugimi. Ogled bazenčkov je brezplačno. Naj slike o lokacijo povedo svoje.

ARMADALE CASTLE

Grad je lep in vse, ampak vstopnina 13 funtov je pa pretirana. Prav do gradu sploh ne moreš, saj lepo propada in je zagrajen. Sprehodiš se po vrtovih, ki pa spet niso nekaj vau. Nam je bilo škoda teh 13 funtov, ki bi jih lahko porabili kjer drugje in za kaj boljšega. Ampak vsakemu svoje, sami precenite ali se izplača ali ne. Zraven vrtov še lahko vidite en manjši muzej, tukaj se pa potem konča. So gradovi na Škotskem, ki so veliko bolj vredni obiska. Grad je iz 19. stoletja. Zraven ruševin pa je še en del, ki pa je iz 18. stoletja.

To so znamenitosti, ki smo jih mi obiskali. Med našim obiskom je bil slap Kilt rock oziroma razgledna točka za slap, zaprta in ravno za to ga nisem omenila. Po slikah slap izgleda vreden ogleda. Na otoku je še veliko več znamenitosti in tudi možnosti pohodništva. Si je veliko za začeti.

otok skye
Do Fairy pools

KJE SPATI?

Veliko ljudi kot prenočišče izbere kar mesto Portree. Naj povem, da se nastanitve hitro polnijo in jih je potrebno rezervirati tudi do pol leta prej. Imate tudi nekaj kampov, kjer lahko brez problema najdete kakšno prosto mesto. Sami smo prakticirali divje kampiranje in si pri iskanju primernega mesta največkrat pomagali kar z aplikacijo Park4night. Za dva šotora smo vedno nekje našli prostor, kjer smo potem brez problema tudi prespali. Divje kampiranje ni za vsakogar, zato dobro razmislite preden se podaste v to. So pa vse koordinate zapisane tudi na blogu: https://potuj-z-nami.si/road-trip-skotska-walesanglija/.

otok skye
Ena izmed lokacij divjega kampiranja

Otok Skye pravijo, da je nekaj kar moraš obiskati med obiskom Škotske. Hmmmm, ampak sami ne vemo, če bi se strinjali. Imeli smo kar velika pričakovanja in smo na koncu bili kar malce razočarani. Je veliko nekaterih stvari, ki so nam po Škotski bile veliko bolj všeč, kot pa potem sam otok Skye. Je res, da ima nekaj znamenitosti, ki nam jih ni žal, da smo jih obiskali. Vrnili pa ne vem, če bi se še enkrat. Kot pravim je to samo naše mnenje in si vsak lahko ustvari svojega. Če se radi izogibate mestom, kjer je veliko turistov, potem Skye raje izpustite ven. Lahko tudi napišete vaše mnenje, če ste že bili na Skyu in kakšen vtis je pustil na vas.