Posted on

Letos je res grozno leto lahko rečemo. Saj smo non-stop zaprti ali po občinah ali po regijah. Ko nas zaprejo ne moremo nikamor, saj nimamo v naši regiji ničesar kamor se bi lahko podali, malo višje, na kakšen hrib. Zato res ne delamo nikakršnih planov, kam gremo kateri vikend. Saj nam je sedaj že Bosna odpadla, ampak o tem kdaj drugič. Ko smo slišali, da se nam regije odprejo smo se takoj odločili, da sobota je naša, moramo jo izkoristiti, da nekam gremo. Mama je spet izstrelila, kot iz topa in je rekla, da že nekaj let gleda najvišji vrh Pohorja, to je Črni vrh na Pohorju.

črni vrh na pohorju
Na vrhu

Ker smo vedeli, da še je v visokogorju in drugod sneg, smo rekli, gremo sedaj malo bližje in saj dlje časa že nismo nikjer bili. Mama je izbrala pot iz Mislinje. Črni vrh na Pohorju je, kot sem omenil najvišji vrh Pohorja in je visok kar 1543 metrov. Vrh je zelo travnat, ni straha pred prepadi ali čem podobnim. Imate dovolj prostora na travi, je tudi zgoraj vpisna skrinjica ter spomenik. Poleti se najde tudi senca, ko pripeka vročo sonce. Izlet je primeren za celotno družino, prav tako za otroke. Če se odpravite še v tem času, boste naleteli na sneg, kar bodo otroci ga mogoče zelo veseli, saj smo ga tudi mi bili veseli, prav tako naša dva kužka, ki sta na snegu uživala.

Izhodišče

Na Črni vrh na Pohorju vodi kar nekaj poti, ki so različno dolge. Mi smo šli, kot sem že omenil iz Mislinje. Navigacija naj vas pripelje v Mislinjo. Če prihajate iz Slovenj Gradca v Mislinji takoj za črpalko greste levo. Če pa iz Velenja pa pred črpalko desno. Nimate kam zgrešiti. Potem se samo peljete ravno in pridete na cesto v gozd. Ko boste zagledali rdeče table za Črni vrh nekje ob cesti parkirate. Pot je dolga nekje 2 uri in 30 minut, seveda je vse odvisno kako se zadržujete, koliko fotografirate, mogoče malica med potjo.

Opis poti

Pot ni težka in table ter markacije vas lepo vodijo. Najprej greste po uhojeni poti po gozdu, nakar pridete do kmetije.

črni vrh na pohorju

Tukaj greste kar čez dvorišče in sledite tablam in planinskim znakom. Odprejo se vam tudi prelepi razgledi na okolico. Ne daleč naprej boste spet šli mimo kmetije in čez samo dvorišče, tudi tukaj je pot lepo označena in nimate kaj zgrešiti.

Nato pa vas bo pot vodila samo še čez gozd. Tukaj med samo potjo res nimate nikakršnih razgledov, ampak poleti je tukaj super senca, da ne hodite po vročem soncu. Med potjo boste naleteli tudi na mizo in klop, kjer se lahko spočijete in tudi kaj daste v usta. Malo naprej od te klopi boste naleteli na razpotje lahka in težja pot. Mi smo šli po težji ampak ne vem po čem je težja. Greš po gozdu, greš kje ti je lažje ali kar lepo po shojeni gozdni poti. Planinski znaki so lepo razporejeni po drevesih tako, da boste jih lahko vedno spremljali. Mi smo tukaj naleteli tudi na sneg, ki pa je bil kar zanimiv. Po snegu je bila pot shojena, ampak smo se vsi lepo vozili. Lažje si šel po ne shojeni poti, kot po drseči podlagi.

Hitro si na samem vrhu Črnega vrha, mogoče se niti ne zavedaš, da prideš na vrh. Če ne bi bil spomenik, ki je nek simbol za črni vrh, si ne bi predstavljal. Mi nismo imeli sreče, da bi imeli jasne poglede. Vidi se lepo Peca, Uršlja gora, Olševa, Košuta, Raduha, Ojstrica, Grintovec. Mi smo imeli samo lep razgled na Kope, ker se je videlo smučišče. Ampak smo bili zadovoljni z našim pohodom na Črni vrh.

črni vrh na pohorju
Z dronom

Če v teh dneh ne veste kam na pohod, da ni pot pretirano težka in naporna, se kar pogumno odpravite na Črni vrh na Pohorju. Lahko na strani www.hribi.net izberete krajšo pot. Ampak tudi ta ni dolga in ne naporna. Rečejo v hribe se hodi z gojzarji. Tu ni skal ali kaj podobnega, niso nujni pohodni čevlji, saj doma tudi hodimo po gozdu z adidaskami. Ne bom pa pametoval, da ne bom napaden, sami presodite kakšna obutev je priporočljiva. Med potjo ni koče, tako da voda ali kakšna druga pijača v nahrbtnik, prav tako malica. Pot vam priporočam, vsem, ki ljubite naravo ter razglede in fotografiranje. Spodaj pa še nekaj slik.

črni vrh na pohorju