Posted on

Dolga leta smo kampirali v Trenti. In med tem se je res nabralo veliko vrhov, ki smo jih obiskali. Eden izmed teh je pa bil tudi Zadnjiški Ozebnik. Julijske Alpe res skrivajo veliko čudovitih in razglednih vrhov, katere se zagotovo splača obiskati. Prav tako pa na veliko vrhov vodi tudi enostavna pot, ki jo lahko prehodite vsi. je pa za nekatere potrebna tudi kondicija. Kakorkoli že pa je Zadnjiški Ozebnik vreden vsake ure hoje, ker ko pridete na vrh, boste kar pozabili na ves napor in ure hoje, ki ste jih za to porabili.

zadnjiški ozebnik

Zadnjiški Ozebnik je 2084 metrov visok vrh v Julijskih Alpah. Na njega vodita dve poti, mi smo se podali iz Zadnjice. To pot bom tudi opisala v nadaljevanju. Naj pa povem, da obe poti trajata okoli 5 ur hoje, kar ni malo. Zato morate imeti kar nekaj kondicije. Med potjo boste prehodili kar 1450 nadmorske višine, kar tudi ni malo. Seveda pa ne pozabite na pravilno gorsko obutev in pa na dovolj tekočine. Med potjo tudi ni hrane, kar pomeni, da poskrbite tudi za to. V nahrbtnik si dajte kakšen sendvič in pa prigrizke. In za celotno pot kar načrtujte celoten dan. Zadnjiški Ozebnik ni tako zelo znan vrh, tako da gneče na vrhu ne bo.

zadnjiški ozebnik

Izhodišče

Najprej se morate peljati skozi Vršič in vse do 50. srpetine te ceste. Ko boste videli to tablo za zadnjo srpetino, boste pa videli tudi table za Zadnjico. No cesti sledite vse do zapornice in velikega parkirišča, kjer pa morate parkirati. Parkirišče je brezplačno, je pa na soncu, tako da se pripravite na to.

Preberite pa še: https://bit.ly/3rO0Als in https://bit.ly/3fCSM3k.

Zadnjica

Opis poti

Priporočam, da če se odpravite na Zadnjiški Ozebnik poleti, da štartate res hitro. Tako se boste potem izognili najmočnejšemu soncu. Pozimi pa ne pozabite na pravilno zimsko opremo,

Od parkirišča se kar opravite dalje po cesti. Po pol ure hoje pridete do tabel in pa do mesta, kjer je pa nekoč bilo parkirišče. No tukaj se vi morate usmeriti za Dolič in Prehodavce. Sledi pa lepa pot po dolini Zadnjice, ki vam ponuja res čudovite razglede na okoliške vrhove Julijskih Alp.

Pot pa ne poteka samo po tej čudoviti dolini, temveč tudi pod Zadnjiškim Ozebnikom, ki ga boste lahko opazovali na desni strani. Ko boste tukaj šli nazaj, vam iz izkušenj pove, da se lahko ta pot po dolini Zadnjice res vleče. Ampak je pa čudovito, ko vidite vse razglede, ki vam jih ponujajo.

Luknja

Po eni uri hoje pa pridete na naslednje razpotje. Tukaj morate slediti oznakam za Prehodave, pot gre v tem primeru desno. Pot vas bo mimo potočka in hudournikov prignala do sedla Čez dol.

Morate pa vedeti, da se pot do sem res vzpenja. Če se med potjo obrnete nazaj pa je možno videti Triglav in pa Luknjo. No, ko pa enkrat pridete na sedlo, pa se spet odcepi pot. Ena gre levo, druga pa ravno.

zadnjiški ozebnik
Koča na Prehodavcih

Vi greste samo ravno, ampak samo do možica, kjer lahko potem na desni opazite uhojeno pot, ki pa gre na Zadnjiški Ozebnik. Od tukaj dalje tudi poteka ne označena pot. Ampak je dobro shojena, tako da je ne boste zgrešili. Odpirajo se tudi vedno lepši razgledi na vse strani. Ko prispete na vrh, pa se le naužijte le teh in pa ne pozabite se seveda vpisati v vpisno knjigico, ki se nahaja na samem Zadnjiškem Ozebniku.

Sam Zadnjiški ozebnik se zagotovo izplača obiskati. Pot ni plezalna, ampak morate pa imeti kar nekaj kondicije, da sploh pridete na vrh. Seveda se ne sme pozabiti na primerno obutev in pa dovolj tekočine. Tudi hrana vam bo prav prišla, ker je od sedla do koče na Prehodavcih kar 2 uri hoje. Sem pa sama vrh osvojila pri 13. letih. Torej, če so vaši otroci navajeni na dolge hoje, jih kar vzemite s sabo tudi na Zadnjiški Ozebnik. Na vrhu so res čudoviti razgledi in pa še sam vrh res ni obiskan. Tako, da se le enkrat opravite tudi sem in samo uživajte v naših prelepih Julijskih Alpah.