Posted on

Seveda, ko sem delala plane za Poljsko, sem tudi ugotovila, da se pa tam nahaja tako imenovan Zamek Malbork. Ko sem pa malo iskala po spletu, sem pa tudi ugotovila, da je to največji grad na svetu in seveda sem ga zato morala dati v plan. Grad je v celoti opečnat. Sami pa smo tako ljubitelji gradov, tako da je to bil samo še dodaten razlog. Zdaj po gradu potekajo tudi ogledi, ki pa so vodeni in dolgi najmanj 2 uri in pol. Mi smo se samo sprehodili okoli gradu in že tako veliko videli. Ogled notranjosti bo pa ostal za drugič. Se pa okoli gradu sprehajate nekje 1 uro. Odvisno je seveda od posameznika.

zamek malbork

ZGODOVINA

Grad so zgradili v 13. stoletju, ampak je najprej pripadal Nemcem. Poljske čete so pa grad zasegle v 15. stoletju. So pa le ti namenjali manj časa in sredstev za obnovo gradu, ker je bil za njih to prevelik strošek, grad je pa bil res velik. Najprej je bil namenjen samo omejevanju Pruske vstaje, ki je takrat potekala. Skozi celotno zgodovino gradu, so ga večkrat povečali, tako da je imel več kapacitet za viteze. Nekoč je en del gradu bil tudi samostan, so pa potem kasneje to spremenili. Ta del je postal gospodarsko središče celotnega gradu. Med celotno zgodovino pa je grad uničila tudi druga svetovna vojna in pa velik požar. Ampak do danes so grad že obnovili. Velika in zadnja obnova je bila leta 2016.

KAKO DO GRADU?

Najbolj enostavno je seveda, da kar v Google zemljevid napišete Zamek Malbork. Ta vas pripelje tudi na urejeno parkirišče, ki je za plačati. Bodite pa rajši zgodnji, da parkirišča ne boste rabili iskati, saj je grad res turistična atrakcija. Od parkirišča pa do gradu pa je potem samo par minut hoje. Sprehodite se preko mostu in ste že tam. Najprej lahko opazite prodajalne s spominki in potem morate na drugo stran gradu, do centra kjer lahko kupite vstopnice. Kakšne informacije o gradu, ki vas še zanimajo lahko najdete tudi na https://zamek.malbork.pl/.

zamek malbork

ODPIRALNI ČAS IN VSTOPNICE

Torej okoli samega grada se lahko sprehodite brez, da bi potrebovali kakšne vstopnice. Tako smo naredili tudi mi.

Drugače je pa odpiralni čas gradu od ponedeljka do nedelje, od 9.00 do 16.00. zdaj v prodaji imate tri različne vstopnice, najprej je tukaj tako imenovana Zelena pot. Vstopnice je mogoče kupiti na licu mesta ali pa potem preko spleta. To lahko obiščete samo v ponedeljek med 9.00 in 16.00, zadnji vstop je pa ob 14.30. V ceno vstopnice, ki je 10 PLN (2,18 EUR), je vštet tudi obvezen avdio vodnik. Le tega pa lahko dobite v angleščini, poljščini, ruščini ali pa nemščini.

zamek malbork

Tukaj je pa potem še Posebna pot. To pa lahko obiščete med torkom in nedeljo, med 9.00 in 16.00, zadnji vstop je pa ob 13.30. Tudi tukaj je v ceni, ki znaša 30 PLN (6,55 EUR), vštet obvezen avdio vodnik. Obstaja pa potem še tako imenovana Zgodovinska pot, ki je pa drugače na voljo samo med vikendom, med 9.00 in 15.00.

zamek malbork

ZELENA POT

Celotna pot traja 1,5 ur. Pot vas bo najprej vodila po zunanjih delih gradu. Med ogledom si boste ogledali tudi dvižne mostove gradu in pa jarke. Potem pa sledi tudi ogled dvorišča srednjega in visokega gradu. Zraven vsega že naštetega, pa sledi ogled tudi kapele sv. Ane in pa grajskega vrtu. Ne vsebuje pa ta pot ogleda od znotraj, to pa je potem že druga pot. Ta pot se mogoče izplača vsem, ki nimate veliko časa za ogled gradu, vseeno si pa nekaj hočete ogledati.

POSEBNA POT

No ta pot pa traja 2 uri. Zraven tega, da se sprehodite po zeleni poti, pa si tukaj ogledate še notranjost. Vstop v notranje prostore je možen vse do 15. ure. Tako si ogledate tudi grajske spalnice in vse ostale grajske prostore. Je pa tukaj tako, da si ne ogledate celotne grajske zbirke.

ZGODOVINSKA POT

No ta pot pa vsebuje res vse. Vaš ogled boste začeli zunaj in nadaljevali v notranjost gradu. Tam si boste ogledali grajske prostore in pa vso grajsko zbirko raznoraznih predmetov. Ogled pa vsebuje tudi ogled grajske kleti. V glavnem, če imate radi zgodovino, si je pametno kupiti vstopnice za to pot. Če si hočete ogledati celoten grad, je ta pot zagotovo odlična izbira.

zamek malbork

Sam grad se nahaja samo eno uro vožnje iz mesta Gdansk (blog o mestu najdete TUKAJ). Tako da lahko grad pogledate tudi, ko uživate na Baltskem morju. Zagotovo je vreden obiska in grad danes celo spada pod UNESCO-vo svetovno dediščino. Da se na licu mesta ne obremenjujete še s vstopnicami, jih kupite kar preko spleta, tako vam bo še najlažje. Zagotovo je pa Zamek Malbork vreden ogleda, če ste kdaj na Poljskem in ste ljubitelji gradov. Če imate kakšno večjo prtljago, pa tudi za to poskrbijo, saj imajo pri blagajni omarice, kjer lahko prtljago pustite med vašim ogledom gradu, na varnem.