Posted on

Za 1.maj pa smo imeli plan, samo smo čakali, da bo lepo sončno vreme. Vedeli smo kam gremo, mislim da ne rabim vedno pisat kdo izbere pot, seveda spet mama. In res vreme se je pokazalo, naš načrt bo uspel, da gremo na Kamniški vrh. Mama je omenila, da smo že tukaj nekje hodili, samo na Kamniškem vrhu še nismo bili, pogledali smo si samo takrat Korošaške slapove. Ampak to je bilo pred 11. leti, kar pomeni, da tudi naši spomini na fotografijah niso najbolj lepi. Tudi nam je ta pot ustrezala, ker smo vedeli, da ni več na tej poti snega, saj za sneg mi nimamo pravilne opreme.

kamniški vrh
Razgled iz vrha Kamniškega vrha

Kamniški vrh se nahaja v Kamniško-Savinjskih Alpah in je visok 1259 metrov. Nahaja se nad Kamnikom, bolj natančno nad naseljem Stahovica. Na vrhu je čudovit razgled na dolino ter vidi vse do Velike planine ter malo pred vrhom smučišče Krvavec. Na samem vrhu se nahaja tudi en lesen bivak, ter zgoraj je ogromno prostora, prav tako tudi sence, saj je na severnem delu gozd.

Na sam Kamniški vrh vodi kar precej poti, ki jih lahko najdete na spletu, mi smo izbrali iz kraja Klemenčevo, mimo Korošaških slapov, nazaj pa smo šli po drugi poti, ki se imenuje po jugozahodnem pobočju. Na spletu piše, da do vrha potrebujete nekje 2 uri in 20 minut. Ampak se ne ozirajte na uro, če hočete vse posnet in naredit lepe fotografije, se ta čas kar poveča. Prav tako se lahko ustavite na planini Osredek, kjer si lahko privoščite malico iz nahrbtnika.

Planina Osredek

Izhodišče

Najprej se pripeljite v Kamnik, tam pa nadaljujete proti Stahovici. Ko pridete v vas Godič zavijete za smer Županjih njiv. Peljete se samo naprej po cesti in se držite desne vse do kraja Klemenčevo, peljite se tako daleč, dokler ne zagledate velikega parkirišča. Parkirišče je dokaj veliko, je pa na soncu, tako da sence ne boste našli vsi tisti, ki bi radi imeli avto nekje v senci.

Opis poti

Jaz bom opisala našo pot, kot sem že omenila, prvo si ogledamo slapove in potem po drugi poti dol nazaj na izhodišče. Pot pričnete po kolovozu in pri tabli, ki nakazuje Kamniški vrh ter slapovi. Prečili boste kar dva krat potoček in nadaljujete v klanec. Prišli boste do prvega razpotja, kjer ni tabel, ampak vi nadaljujete po desni poti, kasneje poste po levi prišli nazaj dol v dolino. Tukaj greste samo naprej in nadaljujete spet po spodnji poti in spet prečite potok in nato greste desno ob potoku navzgor.

kamniški vrh

Sedaj vas bodo tudi naprej vodili planinski znaki. Pot se začne tudi malo vzpenjati in vas pripelje do prva dva slapova. Nista ne vem kako velika, ampak se ju splača pogledati.Nadaljujete samo naprej po poti v klanec, dokler spet ne boste prišli na eno razpotje. Ena pot gre naprej, ena pa levo navzgor. Če hočete videti največji slap se podajte naprej po poti kakšnih 5 minut do slapu. Mi nismo imeli sreče, slap je bil zelo slab, ni bil vodnat, ampak se je splačalo.

Potem pa greste nazaj na razpotje in kar po klancu navzgor. Pot do planine Osredek se kar malo vleče in ni najbolj lahka in se na veliko vzpenja.

Planina Osredek in pot od planine do vrha

Na Planini Osredek se nahajajo lesene koče, ena je kar na sami poti. Tukaj si lahko spočijete in tudi poiščete kaj imate v nahrbtniku za pojesti. Nato nadaljujete po poti naprej za Kamniški vrh. V gozdu boste našli table, ki vas vodijo na Kamniški vrh. Tukaj boste tudi videli eno pot, ki ni označena na razgledni vrh oziroma navzgor. Jaz in Žan sva izbrala to pot, nakar sva potem hodila ves čas po grebenu in sva imela lepe razglede.

Mama in ati pa sta šla s kužki po gozdu, kjer je pot ravna in tudi krajša, saj je mama nato prišla na sedlo hitreje, kot midva. Nama so se res odpirali krasni razgledi, pot tudi ni težka ali naporna. Če greste po gozdu in ko pridete na sedlo, greste naprej na levo po poti navzgor na Kamniški vrh.

kamniški vrh
Pogled na sedlo

Pred vrhom boste videli tudi table, potem lahko greste navzdol po poti, ki vas pripelje tudi na isto izhodišče.

No pa gremo mi na vrh Kamniškega vrha. Ko pridete do vpisne skrinjice, se podajte kar naprej, še kakšno minuto, kjer vas pričaka bivak, klopca ter fantastični razgledi.

Navzdol greste za Županje Njive, sama pot je kar strma in v mokrem mislim da kar spolzka. Če imate male otroke, ne izbirajte te poti za v dolino, ker je kar spolzka, če pa izberete to pot navzgor, pa si po mojem kar kolena grizeš.

Pot na Kamniški vrh je zelo prijetna in za vse starosti. Kako je z hojo pozimi ne bom pisala, ker mi v snegu ne hodimo po hribih. Sedaj pa je pravi čas, da se podate na prijetno pot in vse do jeseni, ko še ni snega. Brez veze pisati, kako dolgo se hodi na vrh in potem dol. Mi smo štartali nekje ob 9. uri in v dolino prispeli 14.30. samo si pa mi res vzamemo čas, prav tako smo na vrhu posedeli eno uro, ker se nam nikamor nikoli ne mudi. Lahko naredite krožno pot, sami si izberite in se podajte na Kamniški vrh, če še niste ga nikoli osvojili. Lepo počasi in varno na poti. Spodaj pa še nekaj slik z izleta.

kamniški vrh