Posted on

Maribor, drugo največje mesto v Sloveniji in hkrati tudi prestolnica Štajerske. Zagotovo mesto, ki ponuja veliko in je vredno obiska. Dovolj je en dan, da vidite veliko enih čudovitih znamenitosti, ki vam jih ponuja. Seveda je pa tudi okolica prelepa, kot je Pohorje, Srce med vinogradi v Svečini in še marsikaj drugega bi se našlo. Za vsakega nekaj, tako da dolgčas vam zagotovo ne bo. V bližini je tudi mesto Ptuj, ki sem ga že opisala v enem izmed drugih blogov, najdete ga pa TUKAJ. Da ne ovinkarim več, pa pojdimo kar na to kaj si ogledati.

maribor

Kaj si ogledati?

Kalvarija

Kot prvo bi kar izpostavila to. Nekateri ste mogoče že slišali za to, drugi pa ne. Je pa to hrib, ki vam ponuja razgled na mesto. Se nahaja na nadmorski višini 375 metrov. Do vrha sta dve poti. Lahko se sprehodite vse okoli, po lepo speljani cesti. Ali pa izberete tipično pot, ki pa vodi po stopnicah. Stopnic je kar 455, tako da le pričakujte, da ni tako enostavna pot. Sama sem že kar nekaj krat bila gori, po obeh poteh. Ampak ta po stopnicah je vedno zmagovalna. Te kar utrudi in noge tudi trpijo. Kakorkoli že pa na vrhu ni samo čudovit razgled, temveč tudi cerkev, do katere se le sprehodite. Do sem lahko pridete peš ali pa avto pustite pod samo Kalvarijo.

Piramida

Če smo že pri hribih nad Mariborom. Tukaj je potem še tako imenovana Piramida. Do vrha vodi lepa cesta, ki je ponoči osvetljena z lučmi. Poleti tukaj pazite, ker je kar nekaj kač in, da vas slučajno katera ne piči. Drugače pa do vrha pridete najlažje tako, da pa si kar naredite navigacijo, ki vas bo vodila do vrha. Se pa nimate kje za zgubiti, če vas slučajno to skrbi. Na vrhu je razgled, kapelica in pa arheološko najdišče. Tukaj je v bistvu stal prvi Mariborski grad, pozneje so le tega naredili v samem središču mesta, kjer stoji še danes.

Mariborski park

Zdaj čeprav ste v mestu in si želite raziskovati le tega, pa tudi paše, da pa si lahko kje malo odpočijete. Park je pravi naslov za to. Tukaj se nahajajo Trije ribniki in potem tudi akvarij. Le ta je majhen, ampak bo pa zanimiv za otroke in mogoče tudi za odrasle. Akvarij in terarij si lahko ogledate med ponedeljkom in petkom, od 8.00 do 19.00 ure. Med vikendom je pa odprt med 9.00 in 12.00 ter potem med 14.00 in 19.00 uro. Vstopnina za odrasle je 5€, otroke med 2. in 15. letom starosti pa 4€. 4€ morajo plačati tudi dijaki in študentje. Je pa park kar velik in se le sprehodite po njem, če ste že enkrat v Mariboru. Pobeg v naravo je vedno odlična odločitev.

maribor
Trije ribniki

Lent

Najstarejši del v Mariboru. Tukaj lahko tudi najdete in vidite najstarejšo trto na svetu, ki se pa vije po vinski hiši. Sam Lent se nahaja zraven reke Drave, kjer pa lahko vidite tudi veliko labodov. Zdaj sam Lent je pa od same stare trte in potem vse do Mariborske tržnice, kjer lahko kupite tudi kakšne lokalne izdelke. Prav tako sta pa Maribor in sam Lent poznana po vsakoletnem festivalu Lent, ki se odvija ravno na tem delu Maribora. Če še niste bili, se pa mogoče izplača obiskati in doživeti tudi to.

Kužno znamenje

Le to se nahaja na glavnem trgu in je tudi ena od znanih znamenitosti Maribora. Je pa to Kužno znamenje iz 17. stoletja in je namenjen končani kugi, ki je pestila po mestu. Zraven je tudi fontana, ki vas lahko poleti osveži, ko zna biti v mestu res vroče. Obiščite in si tudi vi oglejte to znamenje na lastne oči. Ni daleč vstran od samega centra Maribora.

Stolna župnija Maribor

Cerkev se nahaja ne daleč vstran od Kužnega znamenja, ki sem ga omenila prej. Zraven je tudi kar nekaj klopc, kjer se da posedeti in pa zraven cerkve je tudi Slovensko narodno gledališče Maribor. Samo cerkev si je možno ogledati tudi od znotraj in pa prav tako se lahko podate na stolp, od koder je pa čudovit razgled na celotno mesto.

maribor

Mariborski grad

Grad se nahaja v samem središču mesta. Znotraj gradu je tudi Pokrajinski muzej Maribor, ki si ga le oglejte. Le ta je tukaj od leta 1938. sam grad je pa bil zgrajen v 15. stoletju. Kot sem pa že prej omenila, je originalen grad mesta Maribor, bil postalvjen na Piramidi.

Frančiškanska bazilika svete Marije-Matere usmiljenja

Res čudovita cerkev v Mariboru. Nahaja se v bližini Mariborskega gradu in jo lahko opazite že od daleč. Je v celoti pečnata, kar je super. Tudi notri te cerkve je možno iti in si jo ogledati še na tak način. To cerkev, ki jo danes vidite, je bila zgrajena med letom 1892 in 1900. pred tem je pa na tem mestu že bila ena cerkev. Kakorkoli že je to zame najlepša cerkev v samem Mariboru in jo ne izpustite iz ogleda. Definitivno je tudi notranjost lepa, s vsemi oltarji in poslikavami.

Pustolovski park Betnava

Če imate radi adrenalin, je pa to mesto točno za vas. Pustolovski park ponuja različne proge, namenjene tako za otroke, kot pa tudi za odrasle. Se pa nahaja na drugi strani reke Drave, kot že prej omenjene znamenitosti. Na njihovi strani si poglejte njihov delovni čas, da boste vedeli, kdaj sploh obiskati sam park. Cenik za vstopnice je pa sledeči. Predšolski otroci imajo za plačilo 6,99€, otroci do 15. leta starosti pa 12,99€. Za vse ostale je pa vstopnina 16,99€. vse skupaj je po pustolovskem parku 7 različnih prog, ki imajo različne omejitve in tudi težavnosti. https://www.pustolovski-park.si/index.php/sl/

Maribor kot samo mesto je vredno obiska in tudi ogleda. Ne manjka ne restavracij in tudi ne prenočišč. Zagotovo vam tudi okolica ponuja kar nekaj dejavnosti, če ne drugače pa pohodništvo po Mariborskem Pohorju. Zagotovo se izplača, če ne drugega narediti enodnevni izlet v te kraje in Maribor. Ne boste obžalovali. V bližini je tudi jezero v Dupleku, kjer lahko supate ali pa se samo sprehodite okoli celotnega jezera. Kot vidite vam mesto in okolica nudita kar nekaj dejavnosti, tudi za otroke. Mesto Maribor pa si zagotovo lahko ogledate v celoti peš. Ni zdaj tako veliko.