Posted on

Kje se nahajajo Haloze, mislim, da ve malo Slovencev. Vedno obiskujemo znane kraje, pozabimo pa tudi na kraje, ki so skriti v naši Sloveniji in nam prav tako ponujajo ogromno vsega. Da si boste lažje predstavljali, Haloze se nahajajo v severovzhodnem delu naše države. To pomeni ob sami meji s Hrvaško. Če ste slišali za Donačko goro in kdaj bili na njej, lahko vam povem, da ste že bili v Halozah. Ampak jaz vam bom danes predstavila Haloze malo drugače. Saj sem se na raziskovanje podala s električnim kolesom, seveda nisem šla sama ampak sva raziskovala skrite kotičke Haloz z bratom.

haloze

KJE NAJETI ELEKTIRČNO KOLO IN CENE NAJEMA:

Po Halozah s električnim kolesom je zelo enostavno in hitro lahko rečem. Sama izposoja koles se nahaja v kraju Podlehnik, pri občini Podlehnik. Izposodite si lahko kvalitetna električna kolesa CUBE. Sam najem koles vas stane:

-3€ za 3 urni najem, če ste občan občine Podlehnik, za vse ostale 10€

-5€ za celodnevni najem, če ste občan občine Podlehnik. Za vse ostale je cena 12€

-10€ vikend najem (petek-ponedeljek), če ste občan občine. Ostale pa stane 24€

Najamete pa lahko kolo samo v delovnem času občine. Tukaj je link do spletne strani le te, kjer imate delovni čas in pa tudi telefonsko številko za več informacij o najemu koles: https://www.podlehnik.si/.

Kolo si lahko izposodite za celi dan, oziroma tako dolgo kolikor potrebujete za raziskovanje same okolice. Zakaj bi se po okoliških vrhovih, in po ozkih dolinah  vozili z avtom, če pa gre s električnim kolesom vse lažje. Moramo vedeti, da so Haloze zelo razgibane glede reliefa. Imate doline, gričevje, kjer pridete na kakšen vrh in se vam ponujajo fantastični razgledi na okolico. Lahko se podate tudi peš po določenih označenih poteh. Po Halozah s električnim kolesom pa je svet še drugačni, bolj zanimiv.

NAJINA POT

Midva sva kar se zapeljala do Podlehnika, kjer sva najela kolesa. Pot sva si že nekako doma začrtala kako jo bova speljala. Imate v teh koncih ogromno kolesarskih poti, ki so zelo razgibane in primerne za vsakogar. Vemo, da je z električnim kolesom vse enostavno. Ne rabimo biti izkušen kolesar, saj vse ovire premagamo brez težav. Noben klanec mi ni bil ovira, vse sva z lahkoto prekolesarila. Z električnim kolesom sva se oba spopadla prvič in to prav po Halozah. Haloze so nama zelo blizu, res lahko rečem sramota, da jih nisva že prej raziskala.

haloze

No, pa se usmerimo na najino kolesarsko pot po Halozah. Pot sva nato nadaljevala po cesti proti Majskemu vrhu. Pot poteka nad vinogradi in z lepimi razgledi na dolino. Tako sva potem nadaljevala na Dravinjski vrh. Noben hrib ni bil težava, saj gredo električna kolesa res lepo in tako z njimi brez problema premagate vsak hrib. Pot sva nadaljevala do Ljubstave, Strmca pri Leskovcu in potem do Spodnjega Leskovca.

Ves čas sva kolesarila po čudoviti naravi, kjer je mimo pripeljal le en avto. Ker sva kolo imela samo za tri ure sva potem odšla kar po glavni cesti do Sovič in Vareje. Od tukaj pa potem do Vidma pri Ptuju. Skozi Tržec sva se podala na Gorco in potem kolesa vrnila nazaj v Podlehniku. Prekolesarila sva kar nekaj kilometrov in še bi jih. Ravno zato vam priporočam najem koles in se z njimi podajte po Halozah ali pa se zapeljite po okoliških krajih Podlehnika, tudi do Ptuja, ki je naše najstarejše mesto.

haloze

Lepo vreme je pred nami. Zakaj bi poležavali doma, če se lahko podamo v naravo. Po Halozah s električnim kolesom je idealna rešitev za vse tiste, ki ljubite naravo. Topli ljudje vas bodo sprejeli s odprtimi rokami. Vaške gostilne vas vabijo, da se med potjo okrepčate. Zapeljite se do Podlehnika in si izposodite električno kolo za raziskovanje prelepih Haloz. Tukaj se ne boste izgubili, mislim, da danes je res lahko najti pot nazaj, saj imamo pametne telefone in Google zemljevid. Vsi, ki nekaj ponujajo po Halozah, vas bodo veseli, saj boste nekaj doprinesli turizmu. Ni samo Donačka gora tukaj tista, ki vabi. Tudi ostala pokrajina ima kaj za ponuditi. Zato še vam enkrat priporočam, da izberete pot po Halozah s električnim kolesom za en dan. Ko boste prekolesarili in kolo vrnili na mesto, boste takoj iskali drugi termin za kolesarit, saj vam bodo ti kraji ostali v čudovitem spominu.