Posted on

Tako, kot drugim je tudi nam že doma posedanje nekako prekipelo. Doma smo v mali občini, nimamo nikamor za iti. Res, da si lahko šel po svoji regiji in, da si rekel, da se greš rekreirat, mi tega nismo naredili. Čakali smo, da se celotna Slovenija odpre, da gremo na en izlet. Nismo delali že prej kakšnih načrtov, ampak sta se spet mama in Klavdija odločile v zadnjem trenutku. Smo pa že od lanskega poletja imeli plan, da se gremo pozimi kopat v termalni bazen na prostem Klevevž, ki se nahaja na Dolenjskem. Klavdija je takoj rekla, gremo sedaj se kopat, saj še ni zunaj toplo in bo zelo zanimivo se slečt v kopalke. Ker pa to ni blizu, sta z mamo še našli kar nekaj destinacij po dolenjski, da smo lepo izkoristili celoten dan in naredili en lep izlet na Dolenjsko.

izlet na Dolenjsko
Grad Otočec

V nadaljevanju bom opisal kako je potekala naša pot in kaj smo obiskali. Res, da smo imeli še v planu kar nekaj destinacij, samo dan je bil preveč kratki, to pomeni, da še na Dolenjsko pridemo enkrat. Da še bo bolj jasno, mi prihajamo iz Štajerskega konca, tako, da imamo kar nekaj vožnje na jug države, ampak se splača. Pred začnem opisovati, kaj smo vse obiskali, moram nekaj povedat. Zadnji dve leti, ko smo začeli hodit na počitnice malo čez mejo, so nas tudi navdušili gradovi. Zato sta si naši dve ženski na seznam dali tudi že gradove po Sloveniji. Zato je bilo na seznamu tudi kar nekaj gradov po Dolenjski. No, pa začnimo kako smo se mi podali na naš izlet na Dolenjsko. Najprej smo obiskali:

Grad Podsreda

Kot prvo, da povem mi vse destinacije poiščemo na Google zemljevidu in nas vedno pripelje na določeno lokacijo, brez kakršnih težav. Prav tako smo tukaj napisali na Google in nas je pripeljala točno pred sam grad. Nismo imeli sreče, čeprav je pisalo, da je že odprt. Lahko smo naredili samo sprehod okoli gradu. Stoji na zelo lepi lokaciji nad krajem Podsreda. Grad Podsreda leži v samem Kozjanskem parku in je spomenik kulture romanske dobe. V gradu se lahko tudi poročite, ko bodo okoliščine to dopustile. Mi tukaj nismo iskali drugih znamenitosti, zagotovo se še kaj bi našlo, nas je pot peljala dalje.S tem gradom pa se je naš izlet na Dolenjsko začel.

Klevevž naravne toplice

Nahajajo se v bližini Šmarjeških toplic, v kraju Grič pri Klevevžu. Tudi tukaj smo mi samo v Google zemljevid napisali in nas je navigacija pripeljala na samo parkirišče. Tukaj je naravna termalna voda, temperatura se giba nekje 24 stopinj, mogoče je v zimskem času kakšno stopinjo manj. Od samega parkirišča nimate kam zgrešiti, ker vas pot mimo starejše hiše lepo vodi, vse do samih toplic. Seveda mi smo šli prvi vikend, ko se je vse odprlo in je bila kar velika gužva, ampak nas to ni motilo. Dobrih pet minut in ste pri bazenu, kjer so tudi klopce.

Če imate voljo in željo se v zimskem času skopat, vam priporočam. Klavdija se je edina pogumna, od nas šla skopat. Meni se ni dalo slačit v taki gužvi, mama pa je bila malo prehlajena. Da ne bo kdo mislil, da je okužena, ni je bila na testiranju in je bila negativna. Tukaj je res čudovito, brzice potočka ter ta termalna voda sta nekaj posebnega. Ko sem vodo probal vam povem, da je prav topla, poleti je tukaj voda mlaka. Ampak, voda je zelo čista, kar lahko vidite tudi po slikah. Če boste kdaj na Dolenjskem se sprehajali vam splača, da se tukaj oglasite in mogoče, ko je bolj mrzlo zberete pogum za kopanje.

izlet na Dolenjsko

Kartuzija Pleterje

Sem slišal že, ampak mi ni bilo znano kam gremo, saj sta to naši dve ženski, mogoče bolj Klavdija iskale. Spet ni bilo sreče, da bi se sprehodili v notranjosti. Pa nič zato, izlet pa smo le naredili. Glavnem to je katoliški samostan, kjer se nahajajo menihi. Ko je odprto, se lahko sprehodite po notranjosti. Sedaj lahko obiščete gotsko cerkev ter naredite sprehod ob obzidju. Imate tudi trgovino, kjer lahko kupite njihove izdelke in spominke. To je edini moški samostan v Sloveniji, ki je bil ustanovljen že leta 1400. kdo ima rad nekaj takega, lahko obišče in se sprehodi v samoti in tišini.

Grad Otočec

Navigacija vas pripelje direktno na parkirišče. Že ime vam pomeni Otočec, to pomeni, da sam grad ter park okoli njega je na majhnem otočku, vse okoli pa ga obdaja reka Krka. Sprehodite se po mostu čez reko ter se po čudoviti naravi sprehodite po samem parku ter okoli gradu. Imate tudi kar nekaj klopi, kjer se lahko usedete in opazujete čudovito naravo ter reko Krko. Mislim, da z besedami težko opišeš to lepoto tukaj, zato se sami prepričajte in se sprehodite.

Željnske jame

Pripeljete in parkirate pri lovskem domu, nakar se podate po lesenih stopnicah in nato samo sledite poti, ki vas po 5 minutah pripelje do jam. Jame se nahajajo blizu mesta Kočevje, v kraju Željne. S sabo morate imeti res dobro svetilko, da lahko vse raziščete. Do konca jam je lepo speljana pot, lahko pa tudi s svetilko raziščete dodatne rove. Opazili boste tudi netopirje, kapnike in mislim, da je pozimi zelo lepo, ker morajo biti ledeni kapniki. Tudi mi smo še našli kar nekaj ledenih kapnikov oziroma teh ledenih sveč, ki so se kar na veliko topile in padale na tla. Do velike dvorane ni daleč, lahko greste tudi brez dodatne svetilke. Mi smo bili tukaj zelo navdušeni kaj lahko naredi mati narava.

Grad Fridrihštajn

Tudi blizu Kočevja se nahaja ta grad oziroma samo ostanki gradu. Če imate čas lahko greste kar peš iz Kočevja, lahko pa se peljete, kot smo se mi po gozdni cesti kar visoko in potem imate samo 15 minut hoje. Ko se po gozdni cesti kar en čas peljete pridete do dveh gozdnih koč in tukaj greste še naprej po levi cesti. Opazili boste table na desni strani za grad in široko shojeno cesto. Tukaj smo mi pustili avto in se po lepi poti podali do ostankov gradu. Tukaj je zelo lep razgled na samo mesto Kočevje ter imate tudi klopce za počitek.

izlet na Dolenjsko

In tukaj se je naše potepanje končalo, dan se je končal, saj nas je do doma čakala dolga vožnja. Imeli smo še kar nekaj v planu, samo ni šlo vsega obiskati. Mi smo naredili po dolgem času kar lep izlet na Dolenjsko, bilo je zelo lepo toplo vreme za mesec februar. Čeprav nas Dolenjska nikoli ni vlekla, ker nima gor, smo ugotovili, da skriva ogromno lepega, kar nekaj prelepih zanimivosti. Če ne veste te dni kam se odpravim, se podajte na Dolenjsko, mogoče si boste katero destinacijo od nas izbirali, lahko pa dodate kaj drugega. Vsaka znamenitost je po svoje dragocena in vredna obiska.