Posted on

Kam na izlet po Sloveniji, je večkrat vprašanje. Na blogu je že kar nekaj super krajev, ki se jih splača obiskati po Sloveniji. Sem pa se odločila, da napišem svojih 13 najljubših destinacij po Sloveniji, kjer sem tudi sama že bila. Slovenija, čeprav je majhna, skriva veliko skritih in čudovitih kotičkov. Nekateri se sploh en zavedajo, koliko lepega je tudi pri nas. Če bi radi kakšno idejo za naslednji izlet, pa le preberite ta blog do konca. Mogoče se pa že naslednji vikend odpravite na en lep, enodnevni izlet, po naši majhni in lepi Sloveniji.

1. OTOK LJUBEZNI

Čeprav Prekmurje res ni moja najljubša regija, pa smo tam odkrili Otok ljubezni. Četudi ste samski, se le odpravite sem. Kraj se nahaja ob reki Muri in tam se zagotovo lahko sprostite in naužijete svežega zraka. Zraven lahko tudi vidite plavajoči mlin na Muri. O tem kraju sem že spisala blog, ki si ga lahko preberete TUKAJ.

2. PTUJ in MARIBOR

Če sem že iz teh krajev, pa moram tudi omeniti ti dve mesti. Ptuj je naše najstarejše mesto, Maribor je pa drugo največje mesto v Sloveniji. Obe mesti lahko obiščete v enem dnevu. Skrivata polno enih znamenitosti. Na Ptuju ne izpustite Ptujskega grada (celoten članek o Ptuju najdete na: https://potuj-z-nami.si/ptuj/). V Mariboru pa ne izpustite Kalvarije in Piramide in pa tudi Treh ribnikov. Teh znamenitosti je še zagotovo več. Pri Mariboru se nahaja tudi Mariborsko Pohorje, kjer se pozimi lahko tudi smučate.

3. VELIKA PLANINA

To je pa vedno dobra ideja za obisk. Brez problema lahko na Veliko Planino pridete tudi pozimi. Gor vozi tudi žičnica, če se vam ne da hoditi. Drugače je pa čudovita tudi spomladi, ko cvetijo žafrani. Takrat je vsa oddeta v vijolično barvo. Poleti se gor pasejo tudi krave in pa na Veliki Planini je možno tudi prespati. Super ideja, zjutraj se pa zbudite s pravljičnim razgledom na gore. Več o Veliki Planini pa najdete TUKAJ.

4. LJUBLJANA

Naša prestolnica je tudi lepa in vredna obiska. Sprehod ob Ljubljanici ali pa vzpon na Ljubljanski grad, od koder je čudovit razgled na mesto. Prav tako je središče mesta lepo. Lahko se odpravite tudi v živalski vrt, ki bo všeč mladim in starim. Prav tako imate v bližini Šmarno goro, pot na njo pa sploh ni težka. Ljubljano si le oglejte, saj skriva veliko lepot. Ne pozabite na znamenito Tromostovje.

5. GRAD SOCERB

Ta grad smo si ogledali lani, ko smo odšli 4 dni na Slovensko obalo (blog o tem najdete TUKAJ). Iz gradu je razgled na celotno Slovensko obalo in tudi na Trst. V samem gradu se nahaja restavracija, kjer lahko kaj dobrega pojeste. Je pa grad res čudovit, ampak majhen. Očaral pa vas bo razgled. Do gradu se lahko kar pripeljete, saj je brezplačno in urejeno parkirišče.

6. VELIKA KORITA SOČE in IZVIR REKE SOČE

Mi smo veliki ljubitelji Posočja in krajev, ki se tam nahajajo. Smo kampirali ob Soči dolgih 10 let (o tem si preberite na: https://bit.ly/3ucZsub ). Soča je res čudovita reka in vredno si je ogledati njena velika korita. V njih se lahko najbolj pogumni tudi kopate, voda je ledena. Kakorkoli že vas bo očarala turkizno modra barva, ki je za Sočo značilna. No, če ste že v teh krajih, si oglejte tudi izvir Soče. Do nje vodi označena pot, ki traja nekje 15 minut. Zadnji del poti je zavarovan z jeklenicami in zajlami, morate pa paziti, ker drsi. Tukaj si obujte pohodne čevlje.

kam na izlet

7. BLEJSKI VINTGAR

Tudi tukaj je čudovito. Po celotnem vintgarju vodi lepa pot, ki je primerna tudi za otroke in starejše ljudi. Morate pa vedeti, da je za plačati vstopnina in pa tudi samo parkirišče. Cena za odrasle je 10 EUR in pa 7 EUR za študente, dijake in upokojence. Potem pa parkirišče stane 5 EUR. Če imate psa, pa morate plačati tudi za njega. Vstopnina za hišne ljubljenčke znaša 3 EUR. Je kar drago in pa tudi vredno obiska. Po celotnem vintgarju lahko vidite tolmunčke, brzice in pa čudovito zeleno vodo. Kakšne druge informacije o vintgarju si lahko ogledate tudi na: https://vintgar.si/.

kam na izlet

8. KRANJSKA GORA

Kranjska gora in okolica pa ima res veliko enih znamenitosti, ki se jih izplača ogledati. Nudi pa tudi veliko možnosti za pohodništvo, kar je super. Ena izmed super znamenitosti je tudi jezero Jasna, kjer se lahko poleti tudi kopate. Pozimi je to tudi super smučarsko središče, saj ima tudi smučišče. Res nudi veliko enih aktivnosti v vseh letnih časi in ravno to je razlog za obisk. Če imate radi gore in mir, je to zagotovo destinacija vredna obiska. Priporočam pa, da si za Kranjsko goro vzamete kar več dni, da jo popolnoma raziščete. Zraven je tudi prelaz Vršič, kamor se lahko zapeljete. Zraven so tudi Zelenci, ki so naravnost fantastični. Ampak več o vsem tem si lahko preberete tudi na: https://potuj-z-nami.si/kranjska-gora-in-okolica/. Vam pa povem, da vam tukaj ne bo dolgčas. Lahko recimo tudi kolesarite.

9. CELJSKI GRAD

Gradovi po Sloveniji so res vredni ogleda. Na Celjskem gradu smo sami bili že dolgo časa nazaj, ampak mi je ostal v spominu. Zraven še lahko seveda raziščete samo mesto Celje. Iz gradu je čudovit razgled na bližnjo okolico in danes je to super destinacija za izlet. Je pa vedno večja znamenitost ta grad in na leto ima vedno več obiskovalcev. Celjski grad je bil nekoč prebivališče znamenitih Celjskih grofov. Vse okoli gradu je tudi grajsko obzidje.

10. DOVŽANOVA SOTESKA

Pri mestu Tržič se nahaja ta čudovita soteska, vredna ogleda. Celotna soteska ima kar 6 odsekov, vi si lahko ogledate vseh šest ali pa samo del soteske. Vas bo pa soteska zagotovo očarala s čudovito barvo vode in pa s vsemi tolmuni in brzicami. Pot po soteski je lahka in pa vas spremljajo tudi informativne table, tako da se ne boste izgubili. To je raj za vse, ki imate radi naravo in mir. Se pa nahaja v središču Karavank, kar sotesko zagotovo dela še zanimivejšo. V okolici je tudi nekaj pohodniških poti na čudovite vrhove Karavank.

11. ŠUNIKOV VODNI GAJ

Naravne znamenitosti so zagotovo tiste, ki so najlepše. Sploh tudi takšne, kjer sploh ne rabimo plačati vstopnine. Ena izmed takšnih je tudi Šunikov vodni gaj. To je kot neka soteska, kjer najdete razne slapove in tolmune z zeleno vodo. Nahaja se na poti proti Lepeni, kjer lahko ob cesti opazite table. Potem pa sledite oznakam za Šunikov vodni gaj. Pot ni težka, je primerna tudi za otroke. Tudi parkirišče je brezplačno. Za celotno pot si vzemite najmanj eno uro časa in samo uživajte v naravi in ogledovanju te lepote Slovenije. Lahko pa Šunikov vodni gaj združite z ogledom Velikih korit Soče, ki sem jih opisala višje. Več o tej lepoti pa TUKAJ.

12. ČRNOKALSKA UTRDBA

Tudi to znamenitost smo raziskali lani, ko smo odšli na Slovensko primorje. Parkirate na urejenem parkirišču in potem greste v hrib nekje 15 minut. Vedno bližje boste utrdbi, vedno lepši bodo tudi razgledi na okolico in na viadukt Črni kal. Utrdbo lahko raziščete, čeprav je majhna. Je pa vse zavarovano in ne morete nikamor pasti. Kako vse izgleda, pa si poglejte na slikah spodaj.

13. SLAP PERIČNIK

V Sloveniji imamo kar nekaj lepih slapov. Slap Peričnik pa je poseben, ker se lahko za njim tudi sprehodite. Oglejte si spodnji in zgornji slap. Pot do prvega traja nekje 15 minut in potem do drugega je še nekje 10 minut več. Prvi slap je visok kar 52 metrov, zgornji pa samo 16 metrov. Če ste že tukaj, pa se še odpeljite do doline Vrata, kjer si lahko ogledate severno steno Triglava. Slap Peričnik je drugače fantastična destinacija za izlet tudi pozimi, ko včasih zamrzne. Tudi sami smo enkrat odšli tja pozimi in je to res ena zimska pravljica. Več o slapu in o dolini Vrata si pa preberite TUKAJ.

kam na izlet

Tukaj je samo nekaj destinacij, ki jih morate obiskati v Sloveniji. Sama zagotovo še nisem videla celotne Slovenije. Veliko je še ostalo neraziskanega in obiski teh destinacij še zagotovo sledijo. Če ne veste kam na izlet naslednji vikend, pa upam, da vam ta blog vsaj malo pomaga pri odločitvi. Več destinacij po Sloveniji, ki smo jih sami obiskali si lahko ogledate tudi na: https://potuj-z-nami.si/category/slovenija/, tukaj je tudi veliko hribovskih idej, za vse, ki hribe obožujete, tako kot mi. Uživajte kamorkoli se boste že odpravili.