Booking.com
Posted on

Tudi Slovenija skriva lepe kotičke, ki se jih zagotovo splača obiskati. Ena izmed teh so tudi Tolminska korita, ki pa veljajo tudi za najnižjo točko v Triglavskem narodnem parku. Nahaja se v občini Tolmin in je lahko ena točka za kakšen enodnevni izlet. Edino primerno se obujte. Je pa sama pot primerna tudi za otroke in starejše, tako da lahko gre tja celotna družina.

tolminska korita
Kako do izhodišča in vstopnina?

Peljati se morate skozi Zatolmin. Tukaj pa so potem oznake za Tolminska korita, ki jim morate slediti. Je pa potem urejeno parkirišče pri baru Tolminska korita. Tukaj pustite avto in se peš odpravite do vstopne točke, kjer se plača vstopnina. Le ta avgusta in julija, ko je visoka sezona za odrasle znaša 8 EUR in potem v septembru, juniju in maju 6 EUR. obiščete jih lahko tudi v novembru, oktobru in pa aprilu, takrat pa je vstopnina 5 EUR. otroci od 6. do 18. leta pa imajo nižjo vstopnino. Le ta v avgustu in pa juliju znaša 4 EUR. Je pa vstopnina v vseh mesecih za 1 EUR nižja, kot pri odraslih, za študente in pa upokojence.

Kaj si boste ogledali?

Celotna pot je dolga 4 kilometre in je krožna. To lahko prehodite v nekje 1 uri in pol. Najprej je tukaj termalni izvir. Je pa ta izvir znan, ker je notri topla voda, ki doseže tudi do 20 stopinj. Je pa izvir samo opazen, ko je reka Tolminka nizka, ker drugače točno do njega ni možno priti.

tolminska korita

Pot vas bo potem vodila do Hudičevega mosta, ki si ga boste ogledali od spodaj. Kasneje se boste po njem tudi sprehodili. Most je tukaj od leta 1907 in takrat je povezoval dve vasi, Zadlar in Čadrg.

Nadaljevali boste do sotočja dveh rek, ki pa sta Tolminka in Zadlaščica. Tukaj se tudi nahaja najnižja točka v Triglavskem narodnem parku.

Sledi lep sprehod do medvedove glave in skakalce. Medvedova glava je v bistvu naravni most, ki pa malo spominja tudi na medvedovo glavo. Je pa tukaj tudi voda najbolj burna in tudi skaklja in zato se ta del imenuje skakalce. To je prelepo za videti.

tolminska korita
Medvedja glava
Skakalce

Potem pa sledi res en zanimiv del in to je Dantejeva jama. V jamo lahko tudi greste, vsaj na začetek le te. Je pa celotna jama dolga 1140 metrov, ampak to lahko obiščete s pomočjo jamskega vodnika in ne sami. Jama je zelo zahtevna in se vam lahko brez njega hitro kaj zgodi.

Potem pa sledi ravno tisti sprehod čez Hudičev most. Tukaj poglejte tudi dol in boste videli reko Tolminko.

tolminska korita

Sledi pa še samo pot proti vstopni točki in potem parkirišču.

tolminska korita
Kaj je v okolici?

Pojdite tudi do spominske cerkve Sv. Duha na Javorci. Cerkev je res lepa in je bila zgrajena leta 1916. Velja pa ta cerkev za spomenik iz prve svetovne vojne. Lahko greste tudi v notranjost. Do nje se morate sprehoditi iz planine Polog, kjer si pa med drugim še lahko ogledate Avstro-ogrsko vojaško pokopališče.

Malo ven iz mest Tolmin je pa tudi sotočje Tolminke in Soče. Tukaj poteka tudi znan Metal camp. Je pa tukaj tudi veliko kopališče, kjer se lahko med poletjem kopate. Voda je mrzla, ampak najbolj pogumni se boste zagotovo namočili.

Tolminska korita so res čudovita. Zeleno-modra voda vas res očara in kar vabi. Prav tako je to lepa krožna pot in, če ste kdaj v Tolminu pojdite še do Tolminskih korit. To je lahko res lep enodnevni izlet za vso družino. Ne pozabite pa, da ste v Triglavskem narodnem parku. Se vam pa splača v teh krajih ostati kar nekaj več dni. Imate veliko prenočišč (oglejte si prenočišča TUKAJ) in si tako oglejte še kaj drugega. Ta del Slovenije je res čudovit.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.