Posted on

Sedaj se mogoče vprašate zakaj taki naslov? En čas sva s Klavdijo razmišljala kako vse naše destinacije nekako dodati v blog. Saj ne bo šlo skozi vsako destinacijo opisati, da bi se drugi popotniki lažje odločili kaj obiskati. Zato mi je nekako prišlo na pamet, ob obali Egejskega in Sredozemskega morja. Saj smo jo skoraj v celoti prevozili in ogromno obiskali. Mogoče se boste lažje odločili po kateri obali se podati po Turčiji. Saj ima Turčija kar 4 morja, ki jo obdajajo. To je Črno, Marmarsko, Egejsko in Sredozemsko morje. V nadaljevanju bom naštel kaj smo si mi vse ob tej obali pogledali, ne bom preveč kompliciral, na kratko bom opisal vsako znamenitost. Na koncu boste vi sami presodili, če vas to zanima ali ne.

ob obali Egejskega in Sredozemskega morja

Seveda, kot je že večkrat omenjeno, plan si mi naredimo že doma. Saj mislim, da je tako potovanje lažje in hitrejše. Odločitev, da ne gremo proti Črnemu morju je bila hitra in odločna. No, da še povem Marmarsko morje je itak okoli Istanbula, zato nam je samo ostalo Egejsko in Sredozemsko morje. Ob obali Egejskega in Sredozemskega morja je dolga pot. Celotne obale ne boste prevozili v enem dnevu. Saj takrat tudi kaj ne vidiš, kot se samo voziš in voziš ter gledaš obalo.

Mi smo vedeli, da gremo tudi proti vzhodu in še prej v Adano. Zato ni bilo težko prevozit skoraj v celoti obalo. Mi smo nekako začeli pot v mestu Izmir in nadaljevali vse do mesta Alanya. Mi smo ob obali bili 6 dni, smo si vzeli čas. Res pa je, da smo se enkrat malo oddaljili saj smo obiskali tudi Pamukkale. Ampak ta blog pride posebej v prihodnosti.

ob obali Egejskega in Sredozemskega morja
Plaža Kaputas

IZMIR

Samo mesto si mi nismo kaj pogledali. Ker smo vedeli, da bomo imeli dovolj vožnje za tisti dan, smo imeli v mestu rezerviran apartma. Smo se toliko ustavili, da smo pojedli kosilo. Seveda smo se sprehodili čez trg in mimo stojnic oziroma malega bazarja. Zvečer smo se še samo podali, ker smo imeli blizu obalo, gledat sončni zahod. A še to moram povedati, tukaj je najti parkirišče pravi kaos. Mi smo ga iskali skoraj eno uro, že smo skoraj obupali.

SIGACIK

To je obmorsko mestece, kjer te ulice spominjajo na Grčijo. Pisane ozke ulice so nekaj posebnega. Mogoče je za nekoga to nek kič, ampak nas so take pisane ulice že zelo očarale v Istanbulu. Nismo se kaj posebej zadrževali, naredili smo samo en lep krog po mestecu ter se naužili pisanih lepot.

EPHESUS

Kdo se potepa po Turčiji mora ta kraj obiskati, saj je to nekaj najbolj znanega v Turčiji. Arheološko najdišče, grškega mesta. Če imaš rad zgodovino ali ne, te arhitekture, ki so še tako lepo ohranjene, zelo pritegnejo. Posebej zelo znana Celzova knjižnica, ki je res nekaj posebnega. Pot je lepo speljana in se lahko sprehodite tudi z vozičkom. Imejte pa sabo kar nekaj tekočine, ker zna tukaj biti kar vroče.

AMINTAS ROCK TOMBS

Spet nekaj zgodovinskega, ki se nahaja ob morju. To so likijske grobnice, ki so vklesane v skale. Tukaj imate tudi čudovit pogled na mesto Fethiye. Od samega parkirišča nimate daleč, tako da vam je to ob sami poti lahko rečemo. Nekaj takega ne boste nikjer videli pri nam, zato mislim, da je vredno ogleda.

ob obali Egejskega in Sredozemskega morja

BUTTERFLY VALLEY

Če pogledate fotografije po zemljevidu ali spletu, je to ena čudovita plaža. Mi smo jo gledali samo od zgoraj. Vedeli smo in brali, da jo je težko poiskati, kar se je nam tudi zgodilo. Če imate čas in več sreče, kot mi jo kar obiščite. Mi smo se kar nekajkrat obračali in vozili levo in desno, ceste pa nismo našli. Ena možnost pa je še, da do nje pridete z ladjico. Smo pa zato potem našli eno drugo tudi prekrasno plažo, da smo se malo skopali.

TLOS RUINS

Najprej moram omeniti, da te grobnice niso tik ob sami obali. Od obale ste tukaj oddaljeni nekje 42 kilometrov, ampak vredno je se zapeljati do sem. Spet je tukaj zgodovina, grobnice, amfiteater ter stadion. Od daleč je videti, kot neka graščina, od blizu pa grad.

SAKLIKENT KANYON

Ta kanjon smo našli po naključju blizu Tlos Ruins. Zato tudi ta kanjon ni ob obali. Nam ni žal, saj smo v njem res uživali. Dolg je 2 kilometra, mi smo ga prehodili nekje 500 metrov. Hodiš po sami vodi, si kar moker na koncu. Če greste do konca morate imeti kopalke in biti brez nahrbtnikov. Mi smo imeli dovolj samo 500 metrov.

PATA SIT ALANI

Tu pa ste spet ob sami obali. V Turčiji ni in ni konca zgodovine, amfiteatrov ter grobnic. To je starodavno mesto ob morju. Če imate čas se lahko tudi sprehodite do same plaže, ker je zelo blizu. Nas ni mikala, mi smo si ogledali samo to zgodovino ter se podali naprej.

DEMRE

Boste rekli, da vam ponujam samo neko zgodovino in grobnice. Res je, tudi to so grobnice ter vklesane figure v kamen. Nimate tu kaj ure in ure iskati, ampak, če si že enkrat tukaj se splača pogledati. Tudi mi nismo še nekaj takega nikjer videli, ampak po Turčiji so nas te grobnice in amfiteatri navdušili.

OLYMPOS TELEFERIK

Tu bom tako rekel, to lahko izpustite, ker sama gondola tudi ni poceni. Ko smo mi gledali fotografije je bilo drugače. Gondola te pripelje na višino 2365 metrov in stane 35 Eur. Najbolj nas je zmotilo, da je zgoraj vse bilo zaprto, da se bi lahko okoli sprehodil, samo si lahko bil na terasi in fotografiral gore. Ne smem reči, da nam je žal, ampak škoda, da so zaprli.

ANTALYA

Zelo znano mesto v Turčiji lahko rečem. Kdo pa še ni slišal za njega. Mi smo tukaj imeli spet postojanko, ker smo imeli rezerviran apartma. Samega mesta si nismo ogledali, tako, da vam ne morem nič povedati. Ne smete pa izpustiti dva pomembna slapa v Antalyi. En je ob obali, ki ste ga sigurno že videli na fotografijah to je Duden, se pa še en nahaja, ki ni tako znan v mestu, v parku (zgornji slap Duden). Oba sta vredna ogleda, ker sta res nekaj posebnega.

ob obali Egejskega in Sredozemskega morja
Zgornji slap Duden, ki se nahaja v parku

SIDE

Je majhno mestece ob Sredozemskem morju. Najbolj je spet znana starodavna arhitektura, ki je neverjetno lepa in te navduši. Ostanki zgodovine se nahajajo ob sami cesti, zato se lahko lepo sprehodite ter si ogledate kaj vse je ostalo in raziščete to lepoto.

ALANYA

Spet mesto, kamor hodijo kar pogosto turisti. Mi smo se zapeljali na sam grad, kjer smo imeli prelep razgled na morje ter samo mesto. Že sama cesta je nekaj neverjetnega z prelepimi razgledi in posebno zgodovino.

Kot sem omenil, ne bom preveč pisal, mogoče vas fotografije bolj pritegnejo. To so kraji oziroma znamenitosti, ki smo jih mi obiskali. Smo pa ogromno ven spustili, ker res ni bilo časa. Ni nam žal nobenega časa, ki smo ga tukaj preživeli. Lahko bi še bili teden ali dva in še ne bi vsega videli. Sama cesta ob obali je res lepa. Mi smo izklopili avtoceste, da smo se res vozili čim bolj ob obali in imeli pogled na samo morje ter okoliške otoke. Sama vožnja je res prijetna in te navduši.

Voziš se mimo nasadov banan, pomaranč, limon. Banane tudi redijo v rastlinjakih. Visoki rastlinjaki ob cesti in to smo se vozili kar nekaj kilometrov in vse belo. To so bili rastlinjaki, en poleg drugega v njem pa palme banan. Ob cesti pa vidiš na vsake toliko stojnice, kjer domačini banane prodajajo. Te banane so res posebne, ne to kar mi kupujemo v trgovinah. Moram priznati, smo tudi pomaranče poskusili. Smo jih kar ob cesti nekaj utrgali iz dreves, ampak so naši rekli, da niso bile še zrele. Samo so ve pojedli, čeprav so bile grenke.

ob obali Egejskega in Sredozemskega morja

Jaz upam, da vam bo ta blog prišel prav, da boste katero znamenitost obiskali. Čeprav je ogromno zgodovine, te ta zgodovina navduši. Mogoče še lahko omenim to, 6 dni je malo ob obali Egejskega in Sredozemskega morja. Sedaj ne rečem, da smo mi leteli in nam je zmanjkalo časa. Ne, to nam ni, samo če si hočeš mesta bolj podrobno ogledat je sigurno premalo. Tudi, če imate radi poležavanje na plaži in bi radi en cel dan uživali na soncu, je dosti premalo. Mi smo se večkrat ustavili na kakšni plaži za kakšno uro ali manj in nam je bilo dovolj kopanja. Ker plaž imaš ogromno ob cesti, da se ustaviš in se greš kopat. Upam, da čim prej se podate v Turčijo in ob obali Egejskega in Sredozemskega morja.