Posted on

Tisti, ki nas redno spremljate že veste, da smo lanski dopust preživeli v Slovaški, Češki in zraven smo obiskali nekaj krajev v Poljski (blog o celotnem dopustu si preberite TUKAJ). Med samim načrtovanjem sem našla tudi eno prečudovito vasico. Ker je po slikah izgledala fantastična in čudovita sem tudi takoj pogledala kje se nahaja. Ker ni bila daleč vstran on kampa sem vasico dala kar v naš načrt. Naj še povem, da se ta vasica, ki jo omenjam imenuje Vlkolinec.

vlkolinec

Vlkolinec je torej vas. Mogoče se zdaj vprašate kaj si sploh v tej vasi pogledati oziroma zakaj je sploh tako zanimiva, da si zasluži posebno objavo? Vas v bistvu spada pod UNESCO. Je pa to vas, kjer se nahajajo lesene hiške. Prav tako pa to ni edina posebnost teh hišk. Te hiše so v bistvu prebarvane v različne barve in prav to Vlkolinec naredi tako drugačno. So pa to tradicionalne hiše Srednje Evrope.

V celotni vasi je kar nekaj teh hiš, dve sta tudi preurejeni v muzej orodij in pripomočkov za vsakdanjo uporabo. Prav tako boste tukaj našli tudi majhen, ampak zanimiv živalski vrt. To po še posebej zanimivo za vaše otroke, če jih imate.

vlkolinec
vlkolinec

Prve omembe vasice so bile v 14. stoletju. Dandanes še v nekaterih teh barvitih in lesenih hišah bivajo ljudje. Ravno zato si lahko večino hiš ogledate le od zunaj. Spoštujte seveda to, da so to privatne posestvi in ne preskakujte ograje hiš. Boste pa v vasi našli tudi ohranjen lesen zvonik in cerkev. Prav tako je tukaj v bližini tudi res prelepa klop z lesenim kipom medveda.

vlkolinec
vlkolinec

Kje se Vlkolinec nahaja in vstopnina:

Vlkolinec se nahaja nad mestom Ružomborok. Pred samo vasico je urejeno parkirišče, ki pa zna biti kar polno. Lahko parkirate tudi nekje ob cesti in greste potem malo več poti peš do same vasi. Prav tako je za vstop potrebno plačati vstopnino, ki pa znaša za odrasle 2 EUR. Če parkirate na urejenem parkirišču boste le tega tudi morali plačati. Parkirnina znaša 1 EUR. Kakorkoli že pa mislim, da sama višina parkirnine in same vstopnine ni visoka.

vlkolinec

Vlkolinec le obiščite. Če vam je všeč leseni izgled hiš bo obisk te vasice res prava izbira za vas. Za ogled boste porabili nekje pol ure, odvisno kako hitro se sprehajate. Kot sem že rekla poleti znajo biti gneče in ravno zato tudi pridite dovolj zgodaj, da ne boste rabili preveč pešačiti do vasi. Je pa tudi tukaj trgovina s spominki, za vse tiste, ki si radi kaj kupite.